Ενα λάπτοπ για μαθητές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν τα 250 ευρώ, συν ΦΠΑ, έθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην τιμή που θα πρέπει να κοστίζει ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (λάπτοπ) των μαθητών, που θα αρχίσει να διανέμεται, σε πιλοτικό επίπεδο από τη φετινή χρονιά. Και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή του τύπου που θα προμηθευτεί το ελληνικό κράτος, για να αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα θα αφορά σε 10.000 υπολογιστές, οι οποίοι – σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που γίνονται στο υπουργείο – θα δοθούν στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, από ενδιαφερόμενες εταιρείες, προκειμένου να αναλάβουν το project.

Η μία είναι αυτή που ίδρυσε ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νίκολας Νεγρεπόντε, που, ως γνωστόν, ήταν αυτός που συνελαβε την ιδέα του «λάπτοπ των φτωχών», το οποίο κοστίζει 100 ευρώ. Ηδη, έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία προώθησης του, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν έχει τύχει ακόμα της υποδοχής που αναμενόταν από τα φτωχά κι αναπτυσσόμενα κράτη.

Η άλλη προέρχεται από την Intel, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή στο χώρο των μικροεπεξεργαστών. Επισημαίνεται ότι οι δύο ενδιαφερόμενοι είχαν ανακοινώσει ότι θα συνεργάζονταν στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας και της εκπαίδευσης των μικρών μαθητών σε αυτή, αλλά τελικώς προτίμησαν να καταθέσουν διαφορετικές προσφορές.

Δεν αποκλείεται όμως στην ελληνική περίπτωση, τελικώς, να συνεργασθούν στην πράξη. Πώς; Εφόσον υλοποιηθεί μια κυβερνητική πρόθεση που πρεσβεύει τη διανομή του έργου και στους δύο, αναλογικά, ώστε να δοκιμασθούν στην πράξη και να επιλεγεί για την κυρίως ανάθεση το πιο προσιτό κι εύχρηστο, στους μαθητές, προϊόν. Οι τελικές αποφάσεις, λοιπόν, θα ληφθούν στην πράξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή