Νέοι κανόνες ευελιξίας μετά τις εκλογές

Νέοι κανόνες ευελιξίας μετά τις εκλογές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου, βάσει των στόχων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκδοση Πράσινης Βίβλου, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα προς διευθέτηση. Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, ο τέως υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης επέδειξε προνοητικότητα, τοποθετώντας ως επικεφαλής της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων τον καθηγητή του Αριστοτελείου κ. Ιωαν. Κουκιάδη, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τα συναινετικά του προτερήματα. Για τις επικείμενες αλλαγές που αφορούν τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα συνδυάζουν την ευελιξία και την ασφάλεια της εργασίας (flexicurity) θα καταρτιστεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια θα εκδοθεί Λευκή Βίβλος με την αποτύπωση των νέων θεσμικών ρυθμίσεων.

Οι αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, αποσκοπούν -σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στην Πράσινη Βίβλο- στη νομοθετική θωράκιση των απασχολούμενων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και στη διευκόλυνση (μετριάζοντας τις κοινωνικές συνέπειες) των επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις με μαζικές απολύσεις, αλλά διστάζουν λόγω των θεσμικών περιορισμών. Το νέο δίκαιο στο θέμα των απολύσεων θα προβλέπει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στους εργοδότες, αλλά και επαρκή κάλυψη του κοινωνικού κόστους κατά τα πρότυπα χωρών που θεωρούνται υποδειγματικές στην προώθηση του συνδυασμού ευελιξίας και ασφάλειας (όπως η Δανία).

Στην Ελλάδα τα συνδικάτα αντιτάσσονται στην αναθεώρηση του εργατικού δικαίου. H ΓΣΕΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τους τίτλους περί εκσυγχρονισμού θα καταστεί πιο ευέλικτο το σύστημα των ατομικών και ομαδικών απολύσεων και θα χαλαρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αντιθέτως, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) αντιμετώπισε θετικά αυτήν την προοπτική, προτάσσοντας όμως την ανάγκη επέκτασης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και στους ευέλικτα απασχολούμενους. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την πορτογαλική προεδρία, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΣ, Τζ. Μονκς επιχειρώντας να διασκεδάσει την κριτική που δέχεται η οργάνωσή του χρησιμοποίησε ένα δεύτερο ευφυολόγημα ζητώντας από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμποδίσει τη μετατροπή της ευελιξοασφάλειας (flexicurity) σε ευελιξοεκμετάλλευση (flexpoitation)…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή