Στις 55.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

Στις 55.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 55.000 άγγιξαν οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι πυρόπληκτοι, ενώ συνολικά το ελληνικό Δημόσιο, μέσω των τραπεζών, έχει καταβάλει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων ακολουθεί φθίνουσα πορεία σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και εκτιμάται ότι τις προσεχείς 2 εβδομάδες θα περιοριστεί αισθητά.

Παράλληλα στον απολογισμό που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, από τις 29 Αυγούστου μέχρι και 12 Σεπτεμβρίου έχουν πιστωθει στους λογαριασμούς των πυρόπληκτων αγροτών περί τα 53 εκατ. ευρώ. Για τον αριθμό που απομένει, έχει δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που διαμένουν στις περιοχές των πυρόπληκτων δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων να χορηγούν έντυπα αιτήσεων ζημιάς, να τα παραλαμβάνουν συμπληρωμένα και να τα αποστέλλουν στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή στους ανέργους των πυρόπληκτων νομών η καταβολή του επιδόματος των 1.175 ευρώ (9.839 άνεργοι) όπως επίσης και η επιπλέον σύνταξη στους 42.000 δικαιούχους του ΟΓΑ.

Συνολικά το δημόσιο έχει καταβάλει 253 εκατ. ευρώ ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών στις κατοικίες των πυρόπληκτων. Αναφορικά με τη στεγαστική αποκατάσταση που ανακοίνωσε ο ΟΕΚ για κατοικίες που κατέρρευσαν ή κρίθηκαν οριστικά κατεδαφιστέες, χορηγείται άτοκο δάνειο για αγορά ή ανέγερση κατοικίας. Για το δάνειο αγοράς το ποσό είναι 100.000 ευρώ και η προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί και 2.000 ευρώ επιπλέον για κάθε ανάπηρο μέλος της οικογένειας, με αναπηρία άνω του 67%. Ο χρόνος εξόφλησης είναι 25 έτη και η περίοδος χάριτος 8 μήνες. Για το δάνειο για ανέγερση κατοικίας το ποσό είναι 1.450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο χρόνος εξόφλησης είναι επίσης 25 έτη και η περίοδος χάριτος ένας χρόνος.

Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλες-επισκευάσιμες χορηγείται άτοκο δάνειο επισκευής, ύψους μέχρι 25.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Το δάνειο εξοφλείται σε 18 χρόνια και έχει περίοδο χάριτος ενός έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή