Φθηνά εξοχικά, αλλά μόνο στη… Βουλγαρία

Φθηνά εξοχικά, αλλά μόνο στη… Βουλγαρία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α υξάνεται το ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοικίας στη Βουλγαρία, μιας και πρόκειται για τη νέα αγορά των Βαλκανίων, μετά την ανάπτυξη που γνώρισαν η Κροατία και εσχάτως η Ρουμανία. Η είσοδος τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. από τις αρχές του έτους έχει πυροδοτήσει μία σταθερά έντονη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, μιας και ακόμα και οι περισσότερο συντηρητικοί επενδυτές φαίνεται να έχουν πλέον λιγότερες επιφυλάξεις. Η Ρουμανία έχει ήδη αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια, πριν ακόμα γίνει και επίσημα μέλος της Ε.Ε., επιτυγχάνοντας ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Οπως όλα δείχνουν πλέον έχει έλθει η σειρά της γειτονικής Βουλγαρίας για να αξιοποιήσει όχι μόνο την είσοδο στην Ε.Ε., αλλά και την πρόσφατη άνοδο του τουρισμού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Colliers International, η προσφορά εξοχικών κατοικιών έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50% εντός περιόδου έξι μηνών και συγκεκριμένα από τα μέσα έως τα τέλη του 2006.

Νέα σπίτια

Ειδικότερα, εντός του προηγούμενου έτους προστέθηκαν στην αγορά 26.000 νέες κατοικίες, ανεβάζοντας τη συνολική προσφορά σε 53.000 μονάδες. Εξ αυτών, 18.000 εξοχικές κατοικίες σε ορεινές περιοχές προστέθηκαν στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2006, εξέλιξη που συνιστά άνοδο κατά 53% από τον Ιούνιο του 2006. Αντίστοιχα, οι παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες που αναπτύχθηκαν το 2006 ανήλθαν σε 35.000, επίσης ενισχυμένες κατά 54% στο δεύτερο εξάμηνο, στοιχείο που καταδεικνύει τη δυναμική της εν λόγω αγοράς.

Μάλιστα, κατά το τρέχον έτος το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με αναφορές στελεχών της αγοράς ακινήτων της Βουλγαρίας, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας είναι από τρεις έως και πέντε φορές μεγαλύτερη φέτος, σε σύγκριση με το 2006. Στη νότια παραλιακή γραμμή, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 18%. Οπως προκύπτει, τα μικρά θέρετρα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές της ζήτησης, καθώς η προσφορά νέων κατοικιών μετακινείται προς τα εκεί, αντί για τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες που έχουν εμφανίσει σημάδια κορεσμού. Για παράδειγμα, στην κατηγορία των χειμερινών παραθεριστικών θερέτρων, μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσε το Bansko, όπου επικεντρωνόταν και η προσφορά νέων κατοικιών. Πλέον, οι εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών στρέφονται σε περιοχές όπως το Pamporovo και το Borovetz, όχι μόνο του οικοδομικού κορεσμού που παρατηρήθηκε στο Bankso, αλλά και του υψηλού κόστους των οικοπέδων. Η προσφορά πάντως ποικίλλει σημαντικά, μιας και υπάρχουν συγκροτήματα με λιγότερες από 10 κατοικίες και συγκροτήματα με έως και 400 διαμερίσματα.

Παραθαλάσσια

Αντίστοιχα, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλο μέρος των νέων αναπτύξεων εντοπίζεται στο δημοφιλές θέρετρο Sunny Beach, που περιλαμβάνει τις περιοχές St.Vlas, Elenite, Nessebar, Ravda, Kosharitza και Aheloy. Πλέον, όμως αρκετές εταιρείες κινούνται σε μικρότερα θέρετρα, καθώς οι τιμές των οικοπέδων έχουν ενισχυθεί στα πιο δημοφιλή, σε συνδυασμό και με τον οικοδομικό κορεσμό, που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και να αποθαρρύνει μέρος των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Ποιοι, όμως, τροφοδοτούν την αγορά εξοχικών κατοικιών στη Βουλγαρία; Σύμφωνα με την έρευνα της Colliers, μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από Βρετανούς, Ιρλανδούς, Βούλγαρους μετανάστες, Ρώσους, Γερμανούς και Σκανδιναβούς. Τη μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν οι μικρές κατοικίες του ενός υπνοδωματίου (επιφάνειας από 40 έως 50 τ.μ.), αλλά και τα δυάρια με επιφάνειες από 70 έως και 80 τ.μ. Εσχάτως, πάντως, ενδιαφέρον καταγράφεται και για μεζονέτες, είτε ανεξάρτητες είτε όχι. Ασφαλώς, ισχυρό δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους είναι και το προσιτό κόστος, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Περίπου 40.000 Βρετανοί έχουν αποκτήσει εξοχικό στη Βουλγαρία, ενώ υπάρχουν ακόμα κατοικίες που δεν ξεπερνούν σε κόστος τα 35.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή