Επιλεκτικές τοποθετήσεις από Ελληνες και ξένους, περιμένοντας τις κάλπες

Επιλεκτικές τοποθετήσεις από Ελληνες και ξένους, περιμένοντας τις κάλπες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχραιμία, στενή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων (αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ – επιτόκια – πετρέλαιο), έντονα σημάδια κόπωσης και απουσία επιχειρηματικών εξελίξεων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής χρηματιστηριακής περιόδου.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 6,96% από τις 16 Αυγούστου -όταν και προκηρύχθηκαν από τον κ. Καραμανλή οι πρόωρες εκλογές- μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας.

Οι εγχώριοι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, δεν προέβησαν σε ουσιαστικές τοποθετήσεις, καθώς περιμένουν το αποψινό αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες. Διακριτικές κινήσεις με επιλεκτικές τοποθετήσεις ήταν η στρατηγική των ξένων θεσμικών οι οποίοι συνεχίζουν και το 2007 να αναζητούν εταιρείες της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στατιστικά του αποθετηρίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία οι αλλοδαποί επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στον Small Cap 80.

Αξίζει ωστόσο να υπογραμμισθεί ότι η πολύχρονη κόπωση των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και η συνεχής ενδυνάμωση των θέσεων των ξένων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σίγουρο ότι κάνουν την αγορά μας λιγότερο ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με το παρελθόν.

Το ζητούμενο πλέον είναι η διεθνής τάση και το «στόρι» κάθε μιας από τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο μέτρο που οι εκλογές σηματοδοτούν την ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωσης αγορών κ.λπ., με τελική κατάληξη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει κάθε λόγο να αντιδράσει θετικά.

Ομως, άλλο πράγμα οι εκλογές του 2004, άλλο του 2000, άλλο του 1996 και άλλο του 1993, αν και όλες έχουν δύο κοινούς παρονομαστές: Πρώτον, την εκλογή μιας ισχυρής κυβέρνησης και, δεύτερον, τη σωστή εκτίμηση και προεξόφληση των μελλούμενων από την αγορά. Αυτά ακριβώς τα δύο στοιχεία αναμένει η αγορά και στις τωρινές εκλογές.

Οπως είχε διαπιστωθεί ήδη από τις αρχές του έτους, οι ξένοι επενδυτές καταδεικνύουν διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Εχοντας σημαντικές υπεραποδόσεις από αγορές όπως της Ισπανίας ή της Γερμανίας, οι ξένοι αναζητούν στα Βαλκάνια εταιρίες που έχουν αποδεδειγμένα εισέλθει στις αγορές της Νέας Ευρώπης και μάλιστα οριοθετούν τη διείσδυση αυτή στο γεωγραφικό τόξο από Ουκρανία μέχρι Λίβανο και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Τουρκίας. Οι εταιρείες στις οποίες επιλέγουν να αποκτήσουν και να αυξήσουν θέσεις είναι εκείνες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα, στο μέγεθος κερδοφορίας, στο ύψος του μερίσματος, στην αξιοπιστία του management, στην εξωστρέφεια, στην υψηλή εμπορευσιμότητα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ισχυροποιούν το σενάριο ότι οι αγορές υποφέρουν από τη νόσο της μεγάλης ρευστότητας, προερχόμενη κυρίως από τις επιδόσεις της ναυτιλίας και των εμπορευμάτων (commodities) κατά την τελευταία τριετία, ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει αντισώματα σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που προσδιορίζουμε ως καταστάσεις γεωπολιτικής αστάθειας και εντόνως βιώσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών χτυπημάτων, πολέμων και πετρελαϊκών κρίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή