Η αγορά κατοικίας στο κατώφλι αλλαγών

Η αγορά κατοικίας στο κατώφλι αλλαγών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η αγορά ακινήτων, η οποία καλείται στα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσει αλλαγές, ευκαιρίες και κινδύνους σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της.

«Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και καλύπτουν καίριους τομείς της αγοράς, όπως για παράδειγμα το χωροταξικό, τη φορολογία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την οργάνωση της αγοράς», σχολίαζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος εταιρείας του κλάδου. Ομως, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και σημαντικά θέματα τα οποία μεσοπρόθεσμα θα αφήσουν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις. Για παράδειγμα η πορεία των επενδύσεων σε κατοικία, η εξέλιξη των επιτοκίων αλλά και της διεθνούς αγοράς καθώς και η αναμενόμενη δραστηριοποίηση στα επόμενα χρόνια μεγάλων κατασκευαστικών και στις αγορές της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας είναι στοιχεία που θα αρχίσουν να επηρεάζουν και την ελληνική αγορά ακινήτων.

Οι αλλαγές στη φορολογία θα είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγων που θα επηρεάσει τις συνθήκες ζήτησης στην αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα οικονομικοί αναλυτές επισήμαιναν ότι η μείωση της φορολογίας έχει πάντα θετικές επιπτώσεις στην αγορά, αφού περιορίζεται το κόστος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που αφορούν την αγορά α΄ κατοικίας, αλλά και την απόκτηση ακινήτων μέσω κληρονομιάς ή γονικής παροχής μπορεί να τονώσουν την ζήτηση η οποία ήδη από τις αρχές του χρόνου εμφανίζει «σημάδια» κόπωσης.

Η αγορά κατοικίας βρίσκεται από τις αρχές της άνοιξης σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας που προκάλεσε η κρίση των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση.

Ο συνδυασμός φορολογίας και επιτοκίων μπορεί να εξελιχθεί σε εκρηκτικό μίγμα για την πορεία της αγοράς, προκαλώντας μια σειρά ανακατατάξεων ακόμα και στη δομή της αγοράς.

«Αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο είναι ότι η επιβολή του ΦΠΑ ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών στην αγορά κατοικίας στην οποία ουσιαστικά δεν ήταν απούσες. Στο ενδιάμεσο στάδιο καταλυτικές επιπτώσεις στη διαδικασία μετάβασης από τη φάση στην άλλη θα έχουν οι χωροταξικές ρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί την περίοδο αυτή. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης, ακόμα και οι ρυθμίσεις για την έκδοση των οικοδομικών αδειών επηρεάζουν άμεσα το σύνολο της αγοράς, αφού δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι συνθήκες εισόδου των μεγάλων παικτών στην αγορά διευκολύνονται σημαντικά», επισήμαιναν χαρακτηριστικά στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που δεν κρύβουν τις προθέσεις για δυναμική είσοδο στην αγορά κατοικίας στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Δεν κρύβουν μάλιστα το ενδιαφέρον και ξένων θεσμικών για τη συγκεκριμένη αγορά. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το περιορισμένο ενδιαφέρον των ξένων εστιάζονταν είτε στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων είτε στην εξοχική κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή