Οι τραπεζίτες ζητούν αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις αλλαγές

Οι τραπεζίτες ζητούν αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις αλλαγές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράση και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις ζητούν από την κυβέρνηση οι τραπεζίτες. Το τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, σημειώνει κορυφαίο στέλεχος τράπεζας, είναι ένα χιλιοειπωμένο θέμα, ενώ η διεθνής πρακτική και εμπειρία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το πού πρέπει να δοθεί βάρος. Το μέγα ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα στις αναγκαίες αλλαγές, σημειώνει. Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, η υιοθέτηση ευέλικτων δομών και η αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου λειτουργίας του κράτους δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση της παρουσίας του κράτους στην οικονομία από τη μια πλευρά, η εκλογίκευση της λειτουργίας και o εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα από την άλλη αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς για τους τραπεζίτες, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλος και περιλαμβάνει και πολλά άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας. Το ασφαλιστικό, η δημοσιονομική εξυγίανση, το σύστημα υγείας, θέματα διαφάνειας και γραφειοκρατίας, η εκλογίκευση του φορολογικού πλαισίου, η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο μετασχηματισμός των ΔΕΚΟ είναι ορισμένα μόνο κρίσημα μέτωπα για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται άμεση δράση. Οι επιτελείς των τραπεζών στέκονται με έμφαση στο θέμα της παιδείας, σημειώνοντας ότι η ουσιαστική αναβάθμισή της αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Υπογραμμίζουν ακόμα την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της κοινωνίας. Κάθε νέο πλαίσιο νόμου, κάθε ρύθμιση παλιού, κάθε τροπολογία που αποσκοπούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ευελιξία της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις, ερμηνεύονται και εφαρμόζονται από τους ανθρώπους μιας κοινωνίας, σημειώνει στην«Κ» τραπεζίτης. Είναι σχετικά πιο εύκολο να αλλάζουν οι νόμοι, ωστόσο η μεγάλη πρόκληση είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας, σημειώνει. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σαν κοινωνία» τονίζει κορυφαίο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «ότι σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης δεν έχουν σημασία το απόλυτο μέγεθος και οι επιδόσεις που παρουσιάζουμε σαν χώρα σε σχέση με χθες, αλλά η συγκριτική ανάπτυξη και κατάταξη με άλλες χώρες. Αν οι άλλες χώρες κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, τότε σε βάθος χρόνου θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση. Γι’ αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε τον εγωκεντρισμό και την αυταρέσκεια και ταχύτατα να ενσωματώσουμε τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών στον τρόπο που λειτουργούμε».

Σπατάλη χρόνου

Ωστόσο, οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν τη σπατάλη χρόνου, τις αδιάκοπες αλληλοκατηγορίες για το τι δεν πάει καλά και το ποιος φταίει και την απροθυμία των κομμάτων εξουσίας να δώσουν λύσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν το ζήτημα του ασφαλιστικού, όπου όλοι συμφωνούν για τη χρεοκοπία του συστήματος, ωστόσο και τα δυο μεγάλα κόμματα υπόσχονται λύση χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, με επιχειρήματα που στερούνται στοιχειώδους λογικής. Σημειώνουν επίσης την εμμονή στην επιφάνεια και την αδιαφορία για την ουσία και την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή