Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη και μπορώ να πω ότι σε μεγάλο βαθμό την περιμέναμε. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοδυναμία, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιτυγχάνεται. Ηταν μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Εστω κι αν το μέγεθός της ήταν μειωμένο, σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μηνύματα που της στάλθηκαν μέσω της κάλπης και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η αυτοδυναμία όμως ήταν απαραίτητη.

Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ, αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι πως δεν έχει να κάνει με τον αρχηγό του, αλλά με το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φρόντισε να αλλάξει, κατά την περασμένη τετραετία, όπως εκτιμώ ότι θα έπρεπε να είχε κάνει. Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος είναι ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισαν όλο το προηγούμενο διάστημα να το κάνουν πράξη. Κι εδώ έχω να προσθέσω κάτι ακόμα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να προχωρήσουν τώρα στην αλλαγή αρχηγού. Προσωπική άποψη αποτελεί ότι σε αυτό το επίπεδο οι συχνές αλλαγές δεν ωφελούν. Ο αρχηγός πρέπει να παραμένει ο ίδιος. Ανεξαρτήτως πάντως των πολιτικών εξελίξεων εντός των ελληνικών ορίων, για να μιλήσουμε και πάλι με οικονομικούς όρους, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε συνθήκες ανοικτών οικονομιών, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις εκλογικές διαδικασίες. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να μιλάς για αυξήσεις συντελεστών όταν στη γειτονική Βουλγαρία, που επίσης ανήκει στην Ε.Ε., το φορολογικό καθεστώς είναι εντελώς διαφορετικό. Ούτε να μιλάς για επιτοκιακή πολιτική, όταν αυτή κατά βάση αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ολα τα παραπάνω όμως δεν αναιρούν τον σημαίνοντα ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων. Απλώς, στο σύγχρονο κόσμο, τα κεφάλαια έχουν διεθνή χαρακτήρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

*Ο κ. Βάρδας είναι οικονομολόγος και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή