Τι πρέπει να γίνει εντός «100 ημερών»

Τι πρέπει να γίνει εντός «100 ημερών»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοδυναμία που κέρδισε το κυβερνών κόμμα είναι σημαντικός παράγοντας κατευνασμού των ανησυχιών που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την οικονομία. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, η επανειλημμένη προσφυγή στις κάλπες θα έφερνε μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και τον προϋπολογισμό. Είναι τώρα λοιπόν η ευκαιρία της νέας κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την αυτοδυναμία και στις επόμενες «100 ημέρες» να προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις:

Πρώτον, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του Δημοσίου και τη μείωση της κρατικής σπατάλης. Ετσι θα καταδειχθεί ότι η νέα κυβέρνηση έμαθε από τα παθήματα της πρώτης της θητείας. Στο πλαίσιο αυτό, π.χ. δεν είναι σημαντικό αν θα δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο ή όχι. Σημαντικό είναι να γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων και μείωση της γραφειοκρατίας.

Δεύτερον, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτή άλλωστε θα είναι και η ανάσα στα δημόσια οικονομικά που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την Παιδεία, το ασφαλιστικό, την καταπολέμηση της Φτώχειας κ.λπ.

Τρίτον, στο ασφαλιστικό, θέμα που η ίδια η κυβέρνηση έχει ανοίξει. Πρέπει, λοιπόν, να δοθούν κίνητρα για παραμονή στην εργασία τουλάχιστον μέχρι τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα αλλά και να τακτοποιηθούν ζητήματα όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέταρτον, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προώθηση περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων. Το Δημόσιο δεν χρειάζεται πια εμπλοκή σε τράπεζες, στην Ο.Α., την ενέργεια κ.λπ.

Πέμπτον,στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Κάτι τέτοιο εφόσον επιτευχθεί θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία αφού χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμοδικούν θα βρουν μια λύση και

Εκτον, και ίσως το σημαντικότερο (και δυσκολότερο) μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται σε αδιέξοδο και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να βγουν από αυτό. Το παράδειγμα του Ισραήλ, που καλεί απόδημους καθηγητές από όλο τον κόσμο να διδάσκουν ως επισκέπτες στα πανεπιστήμιά του, είναι χρήσιμο. Χρειάζεται λοιπόν και στην Παιδεία ενίσχυση του ανταγωνισμού καθώς και στον τομέα αυτό υπάρχουν κρυμμένες δυνάμεις πολύ σημαντικές.

Εν κατακλείδι, τώρα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δυσκολεύει, πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Πολύ δε περισσότερο αφού οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αρκετά χρόνια για να υλοποιηθούν καθώς, σχεδόν πάντα, εφαρμόζονται σταδιακά.

* Ο κ. Μυλωνάς είναι διευθυντής του Τμήματος οικονομικών αναλύσεων και μελετών της Εθνικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή