Φορολογικό το πρώτο νομοσχέδιο στη νέα Βουλή

Φορολογικό το πρώτο νομοσχέδιο στη νέα Βουλή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα περιλαμβάνει τις καταργήσεις στον Φόρο μεταβίβασης ακινήτων και τον φόρο κληρονομίων, καθώς και το μέτρο των αποδείξεων, με τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν μέχρι και 8.000 ευρώ το φορολογητέο τους εισόδημα.

Σημαντικές ρυθμίσεις θα προβλέπονται και για τους νέους επιτηδευματίες, για τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Στους νέους επιτηδευματίες δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δεν θα χαρακτηρίζονται τα βιβλία τους ανεπαρκή. Επίσης, δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος, εκτός των περιπτώσεων όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. όταν υπάρχουν πλαστά στοιχεία).

Ειδικότερα τα πρώτα μέτρα που θα θεσπιστούν από τη νέα κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Την πλήρη απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους ή τέλη.

2. Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου. Τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια παραμένουν ως έχουν.

3. Η Νέα Δημοκρατία, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, παρέχει την ευχέρεια στους φορολογουμένους να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση μέσω της συλλογής αποδείξεων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το φορολογητέο τους εισόδημα κατά 8.000 ευρώ εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ. Από το φορολογητέο εισόδημα που θα δηλώσει το 2008 κάθε φυσικό πρόσωπο θα αφαιρείται το 40% των δαπανών που θα έχει καταβάλει από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του τρέχονοτος έτου σε:

– κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ

– ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ,

– τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού

– υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωριστεί η έκπτωση του 40% των δαπανών αυτών από το εισόδημα είναι η προσκόμιση των αποδείξεων λιανικής παροχής υπηρεσιών μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Από την έκπτωση του 40% των ανωτέρω δαπανών οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ωφεληθούν με μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων μέχρι 2.320 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 10.500 έως 30.000 ευρώ, μέχρι 3.120 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 30.001 – 75.000 ευρώ και μέχρι 3.200 ευρώ εάν δηλώνουν πάνω από 75.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη θεσπίσει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από το 2007 και μέχρι το 2009 θα μειώνονται σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές. Για το τρέχον έτος το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήθηκε από 11.000 σε 12.000 ευρώ και 10.500 ευρώ από 9.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.

Επίσης διευρύνθηκε το κλιμάκιο εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30% μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ (έναντι 23.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) και περαιτέρω σταδιακή μείωση αυτού σε ποσοστό 29% για το τρέχον έτος, σε 27% για το έτος 2008 και σε 25% για το έτος 2009. Επίσης μειώνεται για εισοδήματα από 30.000 ευρώ έως 75.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής 40% σε 39% το 2007, 37% το 2008 και 35% το 2009. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% θα ισχύει μόνο για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Στη φορολογία των ακινήτων η Νέα Δημοκρατία αναμένεται εντός της νέας τετραετίας να προχωρήσει στην ενοποίηση των φόρων των ακινήτων, ταυτόχρονα όμως έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΦΜΑΠ. Η πρώτη κατοικία θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο που θα θεσπιστεί.

Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, το 2008 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη αύξησή τους, όπως είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη το φθινόπωρο του 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή