Ικανοποίηση τραπεζιτών για την αυτοδυναμία

Ικανοποίηση τραπεζιτών για την αυτοδυναμία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστασιοποιημένα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή οι τραπεζίτες. Το μόνο σημείο που δημιουργούσε κάποια ανησυχία ήταν το φάσμα της μη αυτοδυναμίας, εξέλιξη που θα προκαλούσε περιπλοκές στον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική. Ετσι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, έστω και με αναιμική πλειοψηφία, έγινε δεκτός με ικανοποίηση. Κατά τα λοιπά, τα στελέχη των τραπεζών δεν φαίνεται να απασχολούνται ιδιαίτερα με την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι η οικονομία και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό και αναπτύσσονται με τις δικές τους δυνάμεις.

Η ισχυρή ανάπτυξη των τελευταίων ετών, σημειώνει στην «Κ» στέλεχος τράπεζας, οφείλεται περισσότερο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, όπου οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, και λιγότερο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα που απαιτούν δράσεις. Η διεθνής συγκυρία δεν θα είναι πάντα ευνοϊκή και χωρίς αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στο σημερινό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε πρακτικές, δομή λειτουργίας και νοοτροπία περασμένων δεκαετιών. Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, υπογραμμίζουν, είναι η εκλογίκευση της λειτουργίας και o εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα: περιστολή δαπανών, καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, διαφάνεια, μείωση γραφειοκρατίας, αποδοτικότερη λειτουργία υπηρεσιών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής κ.ά. Στέλεχος τράπεζας σημειώνει την ανάγκη πραγματοποίησης ουσιαστικής απογραφής του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Προσθέτουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για τη μείωση της παρουσίας του κράτους στην οικονομία που παραμένει υπερβολικά έντονη. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με την αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών πρέπει να προωθηθούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Τέλος, σημειώνουν ότι το αν πραγματικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις θα φανεί από τις δράσεις της για την αντιμετώπιση της Ολυμπιακής, του Ασφαλιστικού και της Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή