Με την πάταξη της φοροδιαφυγής «ανοίγουν» οι εργασίες στη Βουλή

Με την πάταξη της φοροδιαφυγής «ανοίγουν» οι εργασίες στη Βουλή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου ταυτόχρονα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο σχέδιο νόμου, εκτός του μέτρου των αποδείξεων και των ρυθμίσεων για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, θα συμπεριληφθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που προβλέπουν την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Το υψηλό κόστος των μέτρων που θα θεσπιστούν, σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις που παρατηρούνται στον προϋπολογισμό του 2007, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, θα οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο την κυβέρνησης στην άμεση ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Παράλληλα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται ο υπουργός Οικονομίας να προχωρήσει στη μείωση του ΠΔΕ και των εξοπλιστικών προγραμμάτων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα παρέχει κίνητρα στους φορολογουμένους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις στις περισσότερες συναλλαγές που κάνουν. Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν αποδείξεις (από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος του έτους) από υδραυλικούς, εστιατόρια, ταβέρνες, μασέρ, γυμναστήρια κ.λπ. θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν θα υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι προκειμένου να φτάσουν το ανώτατο επίπεδο της έκπτωσης θα πρέπει να έχουν μαζέψει αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ (20.000 Χ 40% = 8.000). Επίσης θα συμπεριληφθούν ευνοϊκές διατάξεις για τους νέους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και δεν θα χαρακτηρίζονται τα βιβλία τους ανεπαρκή. Επίσης, δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος, εκτός των περιπτώσεων όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. όταν υπάρχουν πλαστά στοιχεία).

Σημειώνεται ότι το νέο έτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λελογισμένη αύξηση των αντικειμενικών για όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου, ενώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αναμένεται οι αντικειμενικές αξίες να μειωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή