EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποβολή αιτήσεων για είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος

Ξεκίνησε χθες στον ΟΑΕΔ η υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος (από τους εργαζόμενους των επαγγελματικών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89) προκειμένου να συγκεντρωθούν και να ελεγχθούν έγκαιρα τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται μαζί με την αίτηση. Η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20/12/2007. Το ειδικό εποχικό βοήθημα δικαιούνται να λάβουν τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ. Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, το επίδομα θα καταβληθεί κατά τον ίδιο τρόπο όπως το 2006, στους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Τα επαγγέλματα που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/ 89, η άσκηση των οποίων δικαιολογεί την καταβολή ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα εξής: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών – ανυψωτικών – οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης. Επίσης, δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι συνταξιούχοι, που κατά το έτος 2006 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος έτους 2007, και εάν η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ, η οποία για το έτος 2007 ανέρχεται στο ποσό των 463,18 ευρώ. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μαζί με την αίτηση για την είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος, στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου (ή διά αντιπροσώπου ή μέσω του ταχυδρομείου ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών).

Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές

Πτώση σε ποσοστό 16,9% παρουσιάζει η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. η αξία τους διαμορφώθηκε στα 774,15 εκατ. ευρώ έναντι 932,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο, οι ακάλυπτες επιταγές περιορίστηκαν στα 61,3 εκατ. ευρώ έναντι 93,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζοντας μείωση κατά 34,4%. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η αξία τους είχε διαμορφωθεί στα 77,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, τον Αύγουστο οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν σε 11,6 εκατ. ευρώ από 15,1 εκατ. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας πτώση κατά 23,2% περίπου.

Πτώση της απασχόλησης

Μείωση κατά 0,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο το β΄ τρίμηνο του 2007 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2006. Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2006 προς το 2005 είχε σημειωθεί αύξηση στην απασχόληση του κλάδου κατά 2,5%. Ειδικότερα, η μείωση κατά 0,5% οφείλεται στη μείωση της απασχόλησης στην ομάδα καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 0,7%. Επίσης, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων εκτός διατροφής μειώθηκε κατά 0,2%.

Ρύθμιση χρεών για την Πουλιάδης

Ανακοινώθηκε επισήμως από την Πουλιάδης & Συνεργάτες η συμφωνία της διοίκησης με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών της. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της Πουλιάδης & Συνεργάτες και των πιστωτριών της τραπεζών EFG Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Μarfin Bank, Alpha Βanκ, που εκπροσωπούν ποσοστό 71,91% των συνολικών υποχρεώσεων. Η συμφωνία υπογράφτηκε την περασμένη Πέμπτη 12/9/2007, προβλέπει τη ρύθμιση και τον περιορισμό των υποχρεώσεών της όπως επίσης και την αναχρηματοδότησή της. «Κατόπιν αυτού κατατέθηκε στο Εφετείο Αθηνών αίτηση περί επικυρώσεως της συμφωνίας αυτής κατ’ άρθρο 44 του Ν. 1892/1920, η οποία προσδιορίσθηκε για την 4-12-2007», αναφέρει η ανακοίνωση της Πουλιάδης & Συνεργάτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες «ανασταίνουν» την Πουλιάδης & Συνεργάτες με βασικό στόχο να βάλουν στο «χέρι» τους τις συμμετοχές της επιχείρησης σε άλλες επιχειρήσεις. Βασική επιδίωξη -και αυτό αναφέρεται στη συμφωνία που έχει υπογραφεί- είναι η πώληση των συμμετοχών της εταιρείας, με στόχο την αποπληρωμή χρεών της προς τις τράπεζες. Και προς την κατεύθυνση αυτή, βασικός στόχος των τραπεζών είναι η συμμετοχή της Πουλιάδης & Συνεργάτες κατά 42% στην Quality & Reliability και κατά 42% στην τουρκική Index. Οι δύο αυτές συμμετοχές εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ.

Υπόμνημα για τον τουρισμό

Τη δέσμευση των βουλευτών Α΄ Β΄ Αθήνας, Α΄ Β΄ Πειραιά και Αττικής ότι θα επιλύσουν με την κοινοβουλευτική τους παρουσία μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τουρισμό της πρωτεύουσας ζητεί με σχετικό υπόμνημα η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής. Τα βασικά θέματα που παρουσιάζονται στο υπόμνημα αφορούν κυρίως στην ανάγκη για καλύτερη οργάνωση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, ουσιαστικό συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων ή εμπλεκομένων φορέων και υλοποίηση εξειδικευμένου και αποτελεσματικού προγράμματος προβολής. Επίσης, γίνονται αναφορές σε εξίσου σοβαρά αλλά και πρακτικά ζητήματα, όπως στην ανάγκη επίσπευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για τη λειτουργία του πολυπόθητου συνεδριακού κέντρου της πόλης, αλλά και στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή