«Ηλεκτρική» η καρέκλα στο υπουργείο Απασχόλησης

«Ηλεκτρική» η καρέκλα στο υπουργείο Απασχόλησης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. B. Μαγγίνα, τα δύσκολα αρχίζουν μόλις τώρα. H περίοδος χάριτος που, έτσι ή αλλιώς, πήρε με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου μετά την αποπομπή του προκατόχου του κ. Σ. Τσιτουρίδη έχει λήξει και τα ανοιχτά ζητήματα είναι παρόντα. Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ανοίγει «ασφαλιστικό», οι εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πολλές και συγκεκριμένες. Πάντως, η βαρύτητα που έχει το συγκεκριμένο υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης, του IKA -που αποτελεί από μόνο του ένα μικρό υπουργείο- αλλά και των λοιπών Ταμείων, δεν αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση υφυπουργού Κοινωνικής Προστασίας. Αντιθέτως, επελέγη για τη θέση του υφυπουργού μια νέα, πλην άπειρη σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, πολιτικός, η κ. Σ. Καλαντζάκου η οποία θα αναγκαστεί να κολυμπήσει στα βαθιά…

Ομόλογα

Κατ’ αρχάς, στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπάρχουν οι ανοικτές «πληγές» του σκανδάλου των ομολόγων. Επείγει η αλλαγή προέδρων σε όλα τα Ταμεία (μεταξύ αυτών και το ΤΣΠΕΑΘ για το οποίο αναμένεται το πόρισμα του κ. Ζορμπά). Μεγάλο κεφάλαιο για τη νέα ηγεσία είναι τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου είναι με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι αυθαιρεσίες της προηγούμενης περιόδου; Ερωτήματα διατυπώνονται και για τις εκκρεμότητες του ασφαλιστικού νόμου αναφορικά με τις ενοποιήσεις των Ταμείων (ΤΑΠ-ΟΤΕ, τραπεζών και επικουρικών) στο IKA. Απορίας άξιον είναι εάν και πώς θα προσπαθήσει η νέα ηγεσία να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή που προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει τη μηχανογράφηση των Ταμείων και να αναμετρηθεί με τη γιγάντωση των δαπανών στους κλάδους υγείας των Ταμείων.

Ενα δεύτερο κεφάλαιο αφορά την απασχόληση, τα παρωχημένα προγράμματα απασχόλησης που ανταποκρίνονται μόνο σε ευκαιριακές ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ευρεία χρήση των stages που απλώς συντηρούν την υποαπασχόληση και βελτιώνουν τους στατιστικούς δείκτες. Θα τολμήσει αλλαγές ο κ. Μαγγίνας ή θα κινηθεί στην πεπατημένη ανεξαιρέτως των προκατόχων του;

Εκκρεμότητες

Οι ικανότητες της ηγεσίας του υπουργείου θα κριθούν και από την αποφασιστικότητα να επιλυθούν χρόνιες εκκρεμότητες, όπως ο διαγωνισμός για τη διεθνή ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού, η βελτίωση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Αγνωστο παραμένει εάν και πώς θα χειριστεί η νέα ηγεσία τα θέματα που τίθενται από τις Βρυξέλλες και αφορούν την αναθεώρηση του εργατικού δικαίου και την ισότητα των συντάξεων ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Εκκρεμής παραμένει και η βελτίωση του νέου καθεστώτος ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της διαφωνίας που έχει διατυπώσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μαγγίνα θα είναι και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει αναφορικά με το τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων θα κριθεί εάν θα προχωρήσει τις συστημικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί μεταξύ των οποίων και ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή