«Λυπητερή» για τα αφορολόγητα αποθεματικά

«Λυπητερή» για τα αφορολόγητα αποθεματικά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2007 θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι έχει δοθεί εντολή στις επιχειρήσεις που δημιούργησαν παρανόμως αφορολόγητα αποθεματικά να επιστρέψουν τα ποσά που επωφελήθηκαν. Οι 320 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, θα λάβουν εντός του μήνα την «λυπητερή» από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και θα πρέπει να επιστρέψουν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την τελική απόφαση της επιτροπής το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υποβάλει τις παρακάτω πληροφορίες στην Ε.Ε:.

– Κατάλογο των δικαιούχων που έχουν λάβει ενίσχυση καθώς και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που έχει ληφθεί από κάθε έναν από αυτούς βάσει του καθεστώτος,

– Το συνολικό ποσό (αρχικό κεφάλαιο κα τόκοι ανάκτησης) που θα πρέπει να ανακτηθεί από κάθε δικαιούχο,

– Λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που έχει ήδη λάβει ή προγραμματίσει, προκειμένου να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση και

– Εγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει δοθεί εντολή στους δικαιούχους να επιστρέψουν την ενίσχυση.

Με βάση τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3.315 επιχειρήσεις έλαβαν ποσό μικρότερο από 100.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μπορούν να θεωρηθούν ως ενισχύσεις de minimis. Δηλαδή, οι 3.315 μικρές επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά θα ενταχθούν σε περιφερειακά προγράμματα de minimis και de minimis αγροτικά. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις ουσιαστικά σώζονται βάσει του σχεδίου που είχε καταρτίσει η αρμόδια ελληνική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας. Συγκεκριμένα, εφόσον το συνολικό ύψος της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ, η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας (de minimis) και χορηγείται βάσει το κανονισμού (ΕΚ) 69/2001 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και υπό τον όρο τήρησης όλων των προβλεπόμενων προϋπόθεσεων.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της χώρας μας ότι η Επιτροπή θα πρέπει να περιορίσει την έκταση της ανάκτησης (για τις 320 επιχειρήσεις) λόγω των δυσβάστακτων δημοσιονομικών συνεπειών για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, ένα κράτος-μέλος μπορεί να επικαλεστεί την απόλυτη αδυναμία ως αμυντικό επιχείρημα για τη μη ανάκτηση της ενίσχυσης. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσχέρειες δεν συνιστούν απόλυτη αδυναμία.

Επί της ουσίας οι 320 ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που επωφελήθηκαν.

Στην απόφαση της επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι το καθεστως των κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόστηκε από την Ελλάδα είναι ασυμβίβαστο με την κοινή αγορά. Στο γεωργικό τομέα, οι ενισχύσεις που χορηγήθηκαν δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, όπως επίσης και οι ενισχύσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της Ε.Ε. βάσει του οποίου κρίθηκαν παράνομες οι διατάξεις για τον σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «το μέτρο έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών-μελών. Λόγω του ότι το μέτρο παρέχει πλεονέκτημα στους δικαιούχους, δύναται να νοθεύσει ή να απειλήσει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι επιχειρήσεις που ευνοούνται ασκούν οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εμπορικές συναλλαγές μεταξύ κρατών-μελών. Κατά συνέπεια, το καθεστώς ενισχύσεων μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές και να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή