Επείγει η ισχύς των μέτρων για τα ακίνητα

Επείγει η ισχύς των μέτρων για τα ακίνητα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπευσμένα και με άμεση ισχύ, ότι θα πρέπει κατεθεί το νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής και την ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα. «Η εσπευσμένη ισχύ των μέτρων για την ακίνητη περιουσία, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αποφευχθούν κραδασμοί στην αγορά της στεγαστικής πίστης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε το πάγωμα της αγοράς».

Σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των τραπεζών σημειώνουν ότι εκτός από την άμεση ψήφιση, επείγει και η άμεση ισχύς του μέτρου, που θα συμβάλει στην εξομάλυνση της αγοράς, η οποία αυτήν τη στιγμή κινείται κυρίως λόγω των εκταμιεύσεων των προηγούμενων μηνών. Με βάση πάντως ίδιες τις εκτιμήσεις, η στεγαστική πίστη συντηρεί προς το παρόν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας, που τα νοικοκυριά αλλάζουν τις προτεραιότητες, προς όφελος καταναλωτικών αναγκών. Τραπεζικά στελέχη ερμηνεύουν τη μετατόπιση ενδιαφέροντος για ζήτηση δανείων καταναλωτικού τύπου, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και την ανάγκη για ρευστότητα που δημιουργούν οι υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας, ενώ πρόσθετο στοιχείο που πιστοποιεί την κατάσταση αναμονής στην οποία βρίσκεται η αγορά, είναι η περιορισμένη διαφημιστική δαπάνη που καταγράφεται για στεγαστικά δάνεια.

Βασική παράμετρος που θα καθορίσει στο εξής τη ζήτηση, είναι πάντως η πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων, στον βαθμό που σχετικές μελέτες πιστοποιούν ότι πρόκειται για τον παράγοντα από τον οποίο κρίνεται ο βαθμός ευαισθησίας των νοικοκυριών. Στα τραπεζικά επιτελεία καταφθάνουν αναλύσεις που κάνουν πλέον λόγο για πάγωμα του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4% για όλο το 2008. Σημειώνεται ότι προηγούμενη πρόβλεψη της J.P. Morgan τοποποθετούσε τον πήχυ στο 4,5% στο τέλος του 2007 και στο 4,75% το 2008, εκτίμηση που έχει αντιστραφεί υπέρ της σταθεροποίησης των επιτοκίων. Ενδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτές τις προβλέψεις είναι η περαιτέρω μείωση του swap 3ετίας στο 4,42% από το υψηλό σημείο του 4,81% που βρέθηκε στις 16 Ιουλίου. Πρόκειται για το επιτόκο με βάση το οποίο κλειδώνουν οι τράπεζες τα σταθερά επιτόκια 3ετίας και αποτελεί άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο πρόβλεψης για την πορεία των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή