Ξεκινά άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα

Ξεκινά άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση έναρξη του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας ως μία από τις 10 προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για τη νέα 4ετία.

«Προχωρούμε στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά έναν ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που ξεκινά άμεσα, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αποδίδει πρωταρχική σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος και έχει περιγράψει τους κύριους άξονες αυτής της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Σοφών θα έχει ολοκληρώσει σύντομα την έκθεσή της η οποία θα αποτελέσει τη βάση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και η οποία βασίζεται κυρίως σε παλαιότερες αναλογιστικές μελέτες, αφού αυτή που έχει αναλάβει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης στοιχείων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά ότι ο διάλογος θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2008.

Εκτός της επίλυσης του ασφαλιστικού, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε:

1. Την επανακατάθεση των νομοσχεδίων για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και το μίνι συνταξιοδοτικό. Σε κάποιο από αυτά τα νομοσχέδια θα προστεθούν ως τροπολογίες το μισθολόγιο των ένστολων και η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης για την πρώτη κατοικία και τις κληρονομιές.

2. Τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010.

3. Τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, μέσω της ίδρυσης του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, που θα χρηματοδοτεί στοχευμένες δράσεις για οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και την καθιέρωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης

4. Την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθεί ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών και η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους.

5. Την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανάπτυξη των υποδομών και του κοινωνικού κράτους. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί έργα ΣΔΙΤ ύψους 3,1 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσουν κι άλλα κυρίως στις υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια).

6. Την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και κυρίως της αγοράς ενέργειας.

7. Την περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του επενδυτικού νόμου και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

8. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εδραιωθεί η Ελλάδα ως οικονομικό, κοινωνικό και διοικητικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

9. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ και του Δ΄ ΚΠΣ, καθώς και τη διαμόρφωση νέων κανόνων για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι συμβατοί με τους κανόνες που διέπουν τη διαχείριση, τον έλεγχο και την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία.

10. Την επιτάχυνση στην εφαρμογή της νέας ψηφιακής στρατηγικής για την περίοδο 2006-2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή