Παράταση ένα χρόνο για το Γ΄ ΚΠΣ

Παράταση ένα χρόνο για το Γ΄ ΚΠΣ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία ότι «ούτε ένα ευρώ» δεν θα χαθεί από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μεταφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία λίγο πριν από την αλλαγή φρουράς στο κρίσιμο πόστο με την αποχώρηση του Χρ. Φώλια, φαίνεται να πέτυχε την έγκριση της παράτασης του τρίτου πακέτου. Η επιστολή της αρμόδιας επιτρόπου Ντανούντα Χούμπνερ αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου και θα σημάνει και επισήμως την έκβαση της προσπάθειας. Σημειώνεται πως στα χρονικά της Κοινότητας δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο και η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος έγινε δυνατή υπό την πίεση της πρωτοφανούς καταστροφής που προκλήθηκε με τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Η αποδοχή του αιτήματος θα σημαίνει τη χρονική επέκταση της δυνατότητας απορρόφησης των κοινοτικών πόρων κατά ένα χρόνο, δηλαδή στο τέλος του 2009, και θα αφορά όλα τα τομεακά προγράμματα και τέσσερα περιφερειακά. Πρόκειται για το ΠΕΠ Αττικής, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος, το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος και φυσικά το ΠΕΠ Πελοποννήσου. Η μετατροπή του κανόνα ν+2, για επέκταση της προγραμματικής για πρώτη φορά κατά ένα χρόνο -η αρχική προθεσμία προέβλεπε την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέχρι το τέλος του 2008 ή το αργότερο εντός Απριλίου του 2009- δίνει στην κυβέρνηση τον «αναγκαίο αέρα» για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα 12 δισ. ευρώ που υπολείπονται προς απορρόφηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η απορροφητικότητα φθάνει το 65%, που μεταφράζεται σε 20 δισ. ευρώ στο σύνολο των 32 δισ. ευρώ όπως διαμορφώθηκε το ύψος του πακέτου μετά και την τελευταία αναθεώρηση. Ως άμεσο αποτέλεσμα της παράτασης είναι η διάσωση σε πρώτη φάση των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2007, εξέλιξη που επιτρέπει σε κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει αποστείλει και τον φάκελο με την πλήρη καταγραφή των ζημιών στους τέσσερις νομούς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διεκδίκησης πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή