Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση λήψη μέτρων που θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας ανέφερε χθες, στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του έτους θα τεθεί σε ισχύ η πρώτη δέσμη μέτρων, ενώ στα χέρια του υφυπουργού βρίσκεται το σχέδιο της επιτροπής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μεταξύ των προτάσεων της επιτροπής είναι η υποχρεωτική τήρηση φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα πρατήρια, η απαγόρευση στα πρατήρια των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) να πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης ή αγροτικό με αντλία εγκαταστημένη στον χώρο του πρατηρίου.

Οσον αφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ακίνητα, αυτές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται πλήρως από φόρους, ενώ καταργείται και ο φόρος κληρονομιών – γονικών παροχών και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1% που θα επιβάλλεται πάνω από τα αφορολόγητα όρια.

Επίσης στο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει αυξήσεις στο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι αυξήσεις θα φθάσουν περίπου στο 11% των βασικών μισθών 155.000 εν ενεργεία στρατιωτικών αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών καθώς και στις συντάξεις 95.000 αποστράτων.

Ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε και στον ελεγκτικό μηχανισμό, τονίζοντας ότι η αναδιοργάνωσή του εξακολουθεί να παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η κατάργηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, καθώς και σημαντικές αλλαγές στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που βρίσκεται στη Βουλή θα υπάρξουν ιδιαίτερα ευνοϊκές αλλαγές για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα θα μπορούν να υποβάλλουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και τις ασφράγιστες αποδείξεις που έχουν λάβει από εστιατόρια και ταβέρνες κ.λπ.

Τα περισσότερα εστιατόρια κυρίως στις νησιωτικές περιοχές που δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα μέτρα εξέδιδαν μεν αποδείξεις, αλλά δεν μπορούσαν να τις σφραγίσουν, δεδομένου ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακρατώνται από τους λογιστές τους. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν μαζέψει σημαντικό αριθμό αποδείξεων που με βάση το σχέδιο νόμου (το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη αλλά ισχύει από 1ης Αυγούστου) μπορούν να μειώσουν το φορολογητέο τους εισόδημα μέχρι και 8.000 ευρώ.

Εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου όλες αυτές οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από 1ης Αυγούστου να υπολογιστούν από τους φορολογούμενους στη δήλωση που θα υποβάλουν το 2008 με προφανή στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή