Αγκάθι 400 εκατ. ευρώ στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού

Αγκάθι 400 εκατ. ευρώ στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια «μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομίας να καταρτίσει έναν πιο σφικτό προϋπολογισμό για το 2008, ώστε αφενός μεν να εξοικονομηθούν πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές παροχές, αφετέρου δε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 1,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, η πρώτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και η δεύτερη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Στις συσκέψεις διαπιστώθηκε κατ’ αρχάς ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων έχουν αυξηθεί λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και από την χαλάρωση που εμφανίζει το Δημόσιο κατά την προεκλογική περίοδο.

Εσοδα

Η εντολή τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομίας προς τους αρμόδιους υφυπουργούς Αντ. Μπέζα και Ν. Λέγκα είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα θα ενταθούν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών θα περικοπούν πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα αμυντικά προγράμματα και άλλες λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου συνολικού ύψους 450 – 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά την περικοπή αυτών των δαπανών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για 2,4% του ΑΕΠ. Αν και θα ενταθούν οι προσπάθειες για περιορισμό της απόκλισης, αυτή η «μαύρη τρύπα» που ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ώστε να είναι συμβατός με τον στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος το 2010.

«Η πρώτη και η πιο άμεση προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, για το οποίο έχει γίνει σημαντική προεργασία. Στόχος είναι να συνεχιστεί η επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 3,5 χρόνων, ώστε να φτάσουμε, το 2010, σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό άλλωστε είναι μια υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε να καταρτιστεί ένας ακόμη πιο σφικτός προϋπολογισμός από αυτόν που προετοιμαζόταν αρχικά, ο οποίος θα ενσωματώνει το κόστος των προεκλογικών μέτρων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για το 2008 και ταυτόχρονα θα οδηγεί σε μείωση του ελλείμματος στο 1,8% ή ακόμη και στο 1,7% του ΑΕΠ.

Νομοσχέδια

Οι εξαγγελίες που θα υλοποιηθούν το 2008 είναι το μισθολόγιο των αξιωματικών, η καταβολή του επιδόματος για τους τρίτεκνους και η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και του φόρου μεταβίβασης για πρώτη κατοικία. Τα σχετικά νομοσχέδια θα επανακατατεθούν στη Βουλή και θα ψηφιστούν πριν από τον προϋπολογισμό. Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ, ώστε μετά την έγκριση των προγραμμάτων να αρχίσει η υλοποίηση των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή