Πιθανή η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση των ομολόγων

Πιθανή η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση των ομολόγων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει τυχόν παράβαση του κοινοτικού δικαίου στην υπόθεση των ομολόγων, εφόσον της διατεθούν τα κατάλληλα στοιχεία.

Η πιθανότητα εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, McCreevy, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Δ. Παπαδημούλη.

Η ακριβής απάντηση του Επιτρόπου διατυπώθηκε ως εξής: «H Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επισήμως σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια βάσει του κοινοτικού δικαίου να παρέμβει στην προκειμένη υπόθεση. Εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε παράβαση της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εκ μέρους των ελληνικών εισαγγελικών ή εποπτικών αρχών καθώς και προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκ μέρους αυτών που υπέστησαν ζημιά.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω έρευνες επ’ αυτού του θέματος προς το παρόν. Αυτό προφανώς δεν εμποδίζει την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο παράβασης του κοινοτικού δικαίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν της διατεθούν πρόσθετα πραγματικά και νομικά στοιχεία».

Στην ερώτηση του ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή ερευνά την περίπτωση «η προνομιακή πρόσβαση της κεντρικής κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» να οφειλόταν στο ότι οι ανάδοχες τράπεζες είχαν εξασφαλίσει από πριν την υποστήριξη του Δημοσίου για την πώληση των ομολόγων μέσω τρίτων στα ταμεία ασφάλισης σε υψηλότερες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή