Ενα εναλλακτικό εμπορικό κέντρο «γεννήθηκε» στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου

Ενα εναλλακτικό εμπορικό κέντρο «γεννήθηκε» στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκαίνια του 45ου εμπορικού της κέντρου πραγματοποίησε στις 11 Σεπτεμβρίου η πορτογαλική εταιρεία Sonae Sierra που δραστηριοποιείται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- και τη Βραζιλία. O λόγος για το εμπορικό κέντρο Alexa που βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου, στην ιστορική πλατεία Alexanderplatz, που προπολεμικά αποτελούσε την «καρδιά» της εμπορικής αγοράς της γερμανικής πρωτεύουσας.

Για τον λόγο αυτό το εμπορικό κέντρο, που η «K» είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί, χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονικά στοιχεία «art deco» της δεκαετίας του ’20, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τις υποδομές και τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου κέντρου. Το Alexa προσφέρει εμπορικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 56.200 τ.μ. στους οποίους στεγάζονται οι διεθνείς και γερμανικές αλυσίδες λιανικών πωλήσεων, εστιατόρια καθώς και την Kindercity, έναν πραγματικά εντυπωσιακό εκπαιδευτικό παιδότοπο που καλύπτει επιφάνεια 13.000 τ.μ. H ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου παιδότοπου, σε συνδυασμό με την έλλειψη κινηματογραφικών αιθουσών αποτελούν τα βασικά στοιχεία, πέραν της αρχιτεκτονικής του, που διαφοροποιούν το Alexa σε σχέση με τα εμπορικά κέντρα νέας γενιάς που έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Sonae Sierra, η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου παιδότοπου μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο έχει ουσιαστικά πειραματικό χαρακτήρα. Αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, τότε δεν αποκλείεται να δούμε κάτι ανάλογο, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, στο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η Sonae με τη συνεργασία του Ομίλου Χαραγκιώνη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

Στην ανάπτυξη του Alexa Sonae συνεργάστηκε σε βάση 50-50 με τη γερμανική Fonciere Euris, ενώ η συνολική επένδυση ανήλθε σε 290 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό περίπου 60% από την τράπεζα Eurohypo.

H Sonae Sierra είναι ιδιοκτήτρια ή συνιδιοκτήτρια 45 εμπορικών κέντρων σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία και Ελλάδα, τα οποία προσφέρουν 1,7 εκατ. τ.μ. εμπορικών χώρων. Στην Ελλάδα η Sonae Sierra συμμετείχε στην ανάπτυξη του κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη LAMDA Development και την Ακροπόλ Χαραγκιώνης. Την περίοδο αυτή προχωρά στην ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 35.000 τ.μ. στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, και στην πόλη της Λάρισας. H συγκεκριμένη ανάπτυξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον βρετανικό επενδυτικό οίκο Rockspring Property Investment Managers. Το κέντρο θα έχει εμπορικούς χώρους 15.684 τ.μ. και αποτελεί επένδυση 48,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή