Η νέα φορολογική ατζέντα των πρώτων 100 ημερών

Η νέα φορολογική ατζέντα των πρώτων 100 ημερών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα συνεχίσουμε με πιο σταθερά βήματα, για σταθερή οικονομία και καταπολέμηση της φτώχειας. Ευκαιρίες για όλους και επέκταση του κοινωνικού κράτους». Ειδικότερα στις φράσεις αυτές, του πρωθυπουργού αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο Μέγαρο, εμπεριέχεται το στίγμα που έδωσε για την οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».

Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για «κοινωνική συμμαχία» στο αυριανό κοινοβούλιο, την οποία θεωρεί αναγκαία για την υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών με κύριο άξονα την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Γνωρίζει ασφαλώς πολύ καλά ο πρωθυπουργός ότι μια κυβερνητική πλειοψηφία σε μία πεντακομματική Βουλή με τις έδρες του πρώτου κόμματος μειωμένες -σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση- χρειάζεται την κοινωνική αποδοχή στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει.

Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα με την υπογράμμιση ότι η νέα κυβέρνηση είναι σταθερή, και «είναι αυτή που στηρίζεται στην κοινωνική πλειοψηφία με ισχυρή πολιτική βούληση».

Ετσι στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα ξεκινήσει αμέσως με τη θεσμοθέτηση των εξαγγελθέντων και προεκλογικά μέτρων, για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί νομοσχέδια, όπως το εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής, η εθνική κατώτατη σύνταξη, η κατάργηση των φόρων, και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Ως πρώτη δέσμη μέτρων, τα παραπάνω θα ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης, εν όψει του ανοίγματος των άλλων μεγάλων θεμάτων όπως το ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και εξυπηρέτηση του πολίτη, οι αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, κ.ά.

Φοροδιαφυγή

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο σίγουρα θα πρέπει να αναμένεται ότι είναι αυτό που θα απασχολήσει την έναρξη εργασιών της νέας Βουλής. Να θυμίσουμε ότι είναι το νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί από τον περασμένο Ιούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 19 Ιουλίου 2007, στοχεύουν σε παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον φορολογικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και η πολιτική βούληση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη οριοθετείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και των φορολογικών οργάνων απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Δεύτερον, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αντικειμενικότητας των φορολογικών ελέγχων και

Τρίτον, στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για τη λήψη φορολογικών στοιχείων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίνητρα από τις αποδείξεις:

Επανήλθαν οι αποδείξεις για μια σειρά δαπανών τις οποίες για χρηστικούς λόγους πρέπει να επαναλάβουμε αφού άλλωστε το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από 1η Αυγούστου 2007 και αφορά την τσέπη μας. Δηλαδή την ωφέλεια από τη μείωση του φόρου.

Ετσι λοιπόν για να έχουμε έκπτωση 40% πάνω στην αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουμε και την οποία έκπτωση θα αφαιρέσουμε από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση μας του έτους 2007 που θα υποβάλουμε στο 2008, ώστε από τη μείωση αυτή να ωφεληθούμε τον αντίστοιχο φόρο, πρέπει να ζητάμε νόμιμες αποδείξεις.

Πότε ζητάμε αποδείξεις

1η κατηγορία δαπανών

– Δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, ανεξάρτητα από τον χώρο που πραγματοποιούνται (π.χ. σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρου, κτήματα, κ.λπ.).

– Δαπάνες σε ταβέρνες και εστιατόρια.

– Δαπάνες σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές αθλημάτων, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

– Δαπάνες για επισκευή και συντήρηση κλιματισμού.

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

2η κατηγορία δαπανών

Οι άλλες δαπάνες που αφαιρούνται

από το εισόδημα από ακίνητα

(μέχρι 40% του εισοδήματος αυτού)

είναι:

– Τα ασφάλιστρα κατά κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων.

– Δικαστικές δαπάνες.

– Αμοιβή δικηγόρου για δίκες που αφορούν διαφορές με τον ενοικιαστή.

– Δαπάνες επισκευής και συντήρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή