Ο πήχυς κατεβαίνει και ο διάλογος αρχίζει

Ο πήχυς κατεβαίνει και ο διάλογος αρχίζει

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθέρμανση του ασφαλιστικού προκαλεί η ενεργοποίηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την προσεχή εβδομάδα και η ολοκλήρωση της μελέτης που έχουν αναθέσει οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεκινήσει διάλογος για το ασφαλιστικό. Οχι τόσο γιατί έχει διαμορφωθεί μια ειλικρινής σχέση ανάμεσα στον υπουργό Απασχόλησης κ. B. Μαγγίνα και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλο, σχέση που μάλλον ενοχλεί ιδιαίτερα τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ, κ. K. Πουπάκη. H κυβέρνηση φαίνεται να χαμηλώνει τον πήχυ σε αυτό που αποκαλεί αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Αυτό κάνει λίγο πιο απλά τα πράγματα αλλά και πιο ασαφή ως προς το περιεχόμενο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Χωρίς ασφυκτικά πλαίσια

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο διάλογος να ξεκινήσει με μια ατζέντα στην οποία θα τεθούν όλα τα θέματα χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ασφυκτικά πλαίσια.

Η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια για νέα λάθη τακτικής κι επομένως δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον όρο που θέτει η ΓΣΕΕ προκειμένου να αποδεχτεί σε αυτή τη φάση τη συμμετοχή στον διάλογο. Κι ο όρος αυτός αφορά τη γνωστοποίηση της ατζέντας. «Δεν μπορούμε να πάμε στη συζήτηση εάν δεν ξέρουμε εκ των προτέρων επί ποίων θεμάτων θα συζητήσουμε και μέχρι πού θελει να πάει η κυβέρνηση» αναφέρει στην «K» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι, πριν αρχίσει ο διάλογος στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε προηγηθεί μια σημαντική προσέγγιση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός φέρεται να είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει η συζήτηση βάσει των θεμάτων που έθετε ως ερωτήματα η ΓΣΕΕ. Στην πορεία, το κλίμα χάλασε και ο διάλογος με τη ΓΣΕΕ δεν έγινε ποτέ.

Πάντως, την ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαλόγου σε αυτήν τη φάση θα έχει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. H διαδικασία θα είναι ανοικτή, υπό την έννοια ότι δεν θα υφίστανται περιορισμοί να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους τα μέλη των οργανώσεων που θα συμμετέχουν.

Το περιεχόμενο του διαλόγου θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες συγκλίσεων ή μη, ενώ παραμένει ασαφές εάν και με ποιο τρόπο θα επιχειρηθεί η εμπλοκή και του προέδρου της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. N. Αναλυτή. Ενδεχομένως αυτό το θέμα θα διευκρινιστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός της εβδομάδας.

Εκκρεμότητες για άμεση λύση

Πάντως, στην παρούσα φάση το υπουργείο Απασχόλησης έχει να αντιμετωπίσει αρκετά σοβαρά προβλήματα με την καθημερινότητα των Ταμείων. Καταρχάς στον OAEE πρέπει εγκαίρως να εξευρεθεί τρόπος για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του που κάνουν εξαιρετικά επίπονη την εκταμίευση χρημάτων για τις συντάξεις. Επίσης, υπάρχουν Ταμεία στα οποία εκκρεμεί η τοποθέτηση προέδρων. Μεταξύ αυτών και το ΤΣΠΕΑΘ για το οποίο ασκούνται πιέσεις στο υπουργείο ακόμη και από συνδικαλιστές προκειμένου να επιλεγεί ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο του κλάδου. Ασαφές παραμένει τι μέλλει γενέσθαι στο IKA και ιδιαίτερα εάν θα παραμείνει ο κλάδος υγείας στο Απασχόλησης ή θα μετακινηθεί στο Υγείας. Από την πλευρά του υπουργείου διαβεβαιώνεται ότι θα προχωρήσει η προετοιμασία για την ένταξη Ταμείων στο IKA, σύμφωνα με τον Νόμο Ρέππα, ενώ το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών αναμένεται να τεθεί για πολλοστή φορά στον διάλογο.

Επεσε στο 8,1% η ανεργία το β΄ τρίμηνο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 διαμορφώθηκε η ανεργία σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 μειώθηκε στο 8,1% από 10,8% που ήταν το 1998, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 ανερχόταν στο 8,8%.

Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,4% για το β΄ τρίμηνο του 2007.

Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (12,6%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,0%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό 17,8% παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 – 29 ετών. Μάλιστα, στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 23,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους. Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό, κυρίως σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (9,6%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (10,1%), καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (8,9%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (5,8%), καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6,9%) ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας (5,4%).

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 398.006 ανέργων, το 88,5% αναζητεί εργασία με πλήρη απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή