Περιμένοντας ένα νέο κύκλο μετοχοποιήσεων

Περιμένοντας ένα νέο κύκλο μετοχοποιήσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίτερα, ενδεχομένως, απ’ ό,τι αναμενόταν ξεκινά η διαδικασία των μετοχοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι στόχοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ξεκαθαριστεί κι απομένει πλέον να μπουν σε φάση υλοποίησης. Σχετικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δείχνει να είναι ο πιθανότερος για την έναρξη των διαδικασιών, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστήριζε προχθές ότι «δεν αποκλείεται, τελικώς, η αρχή να γίνει από κάπου αλλού». Κι ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίπτωση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας και την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο. Επίσης, στην ίδια σειρά προτεραιότητας έθετε και την περίπωση της αποκρατικοποίησης ορισμένων θαλάσσιων υποδομών σε λιμάνια της χώρας.

Οι τρεις στόχοι

Αν πάντως προκριθεί η λύση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τότε τα πιθανότερα «φαβορί», με σειρά προτεραιότητας, είναι τα ακόλουθα:

α) Τράπεζα Αττικής: Εν προκειμένω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο από τους βασικούς του μετόχους και συγκεκριμένα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν τη συμμετοχή τους, που υπολογίζεται στο 38% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μάλιστα, έχουν ενημερώσει σχετικά τόσο τη διοίκηση της Αττικής, όσο και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και φέρεται να έχουν πάρει το «πράσινο φως» από το τελευταίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν κι από τη στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο τρίτος βασικός μέτοχος της τράπεζας και συγκεκριμένα το ΤΣΜΕΔΕ. Σήμερα ελέγχει περίπου το 41% της Αττικής, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι προτίθεται να πράξει με αυτή τη συμμετοχή του. Από τη στάση του πάντως θα εξαρτηθούν πολλά. Τη διερεύνηση του πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος, εντός κι εκτός Ελλάδας, θα αναλάβει στρατηγικός σύμβουλος, που θα επιλεγεί γι’ αυτόν τον σκοπό, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

β) Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην περαιτέρω μετοχοποίηση του οργανισμού. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται νέα placements. Ο τελικός στόχος είναι το ποσοστό του Δημοσίου να περιορισθεί στο 35%.

γ) Αγροτική Τράπεζα: Η κυβερνητική «γραμμή» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρη. Το ποσοστό του Δημοσίου στην ΑΤΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πέσει κάτω από το 51%. Κατά συνέπεια, όσα placements κι αν γίνουν στο προσεχές διάστημα, δεν πρόκειται να ρίξουν τη συμμετοχή του κράτους κάτω από τον συγκεκριμένο πήχη.

Κρίσιμος χρόνος

Βασικό ζητούμενο τώρα αποτελεί το πότε θα εξελιχθούν όλα τα παραπάνω. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε στα μέσα της εβδομάδας ότι βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του κ. Αλογοσκούφη. «Περιμένουμε να μας καλέσει για να συζητήσουμε τα θέμα» έλεγε χαρακτηριστικά. Εννοείται ότι αμέσως μετά οι διαδικασίες -για το κάθε project ξεχωριστά- θα αρχίσουν να μπαίνουν στην τελική τους ευθεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή