Στη Δραπετσώνα τα ακίνητα έχουν ζωή και προοπτικές…

Στη Δραπετσώνα τα ακίνητα έχουν ζωή και προοπτικές…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ ε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται πλέον να δώσουν νέα ώθηση στη μεγαλύτερη παρέμβαση αστικής φύσεως στην χώρα. Αναφερόμαστε σε μία παραθαλάσσια έκταση 640 στρεμμάτων, ανάμεσα στην Ακτή Βασιλειάδη και τον εμπορευματικό λιμένα. Μάλιστα, σε αυτήν την επιφάνεια προστέθηκαν λίγες μέρες πριν και 16,3 στρέμματα, τα οποία παραχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στον Δήμο Δραπετσώνας. Το οικόπεδο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο ανάμεσα στην Περιφερειακή Λεωφόρο και τη Δραπετσώνα και συγκεκριμένα στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ του Πυροσβεστικού Σταθμού και της απόληξης της οδού Αναλήψεως. Απώτερος σκοπός του ΟΛΠ είναι η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης της περιοχής που αφορά τους Δήμους Δραπετσώνας- Κερατσινίου.

Αμεσος στόχος είναι πλέον η κατά το συντομότερο δυνατό προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση της επένδυσης. Στην αρχική μελέτη χρήσεων έχουν προταθεί, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου (κτίρια γραφείων) για τη φιλοξενία κυρίως ναυτιλιακών εταιρειών (ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο), αλλά και η ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί εμπορικές χρήσεις με ποικιλία μορφών και μεγεθών, τουριστικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και κοινωφελείς δραστηριότητες, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των υπηρεσιών.

Η ανάπλαση αυτή δύσκολα θα γίνει χωρίς την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 570 εκατ.ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 430 εκατ. ευρώ θ’ απαιτηθεί για τον κύριο όγκο των έργων, ενώ τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν για τις υποδομές που θα χρειαστούν και τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων. Δεδομένου όμως ότι πρόθεση των αρμόδιων φορέων είναι η αυτοχρηματοδότηση του έργου, θ’ αναζητηθούν οι απαιτούμενοι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, διαδικασία διόλου εύκολη. Με βάση τη μελέτη που συνέταξε η εταιρεία συμβούλων ακίνητης περιουσίας FPD Savills, προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 352.000 τ.μ. με μέσο συντελεστή δόμησης 0,6.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν τις εξελίξεις και στις τοπικές αγορές κατοικίας, οι οποίες ούτως ή άλλως βίωσαν περίοδο έντονης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, λόγω και του οικοδομικού κορεσμού του Πειραιά. Η περιοχή που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από την ανάπλαση θα είναι βέβαια η ίδια η Δραπετσώνα, αλλά και το γειτονικό Κερατσίνι. Στη Δραπετσώνα είχε καταγραφεί μία μεγάλη ανάπτυξη νέων κατοικιών και ανάλογα υψηλή ζήτηση, στοιχεία που ώθησαν τις τιμές προς τα πάνω. Πλέον όμως, όπως σημειώνει ο κ. Αργύρης Μανιάτης του μεσιτικού γραφείου Μανιάτης & Συνεργάτες, υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων, γεγονός που διατηρεί τις τιμές σταθερές. Το ακριβότερο σημείο της Δραπετσώνας εντοπίζεται στην παραθαλάσσια ζώνη, όπου μπορεί να βρει κανείς διαμερίσματα με θέα προς τη θάλασσα. Οι τιμές τους μπορεί ν’ αγγίξουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ/τ.μ., ιδίως αν βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους. Αντιθέτως, φθηνότερα πωλούνται οι νέες κατασκευές στα ενδότερα της Δραπετσώνας και οδεύοντας κανείς προς τη Νίκαια. Οι τιμές εκεί ξεκινούν από τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Βασικοί αγοραστές είναι άνθρωποι από την περιοχή και ορισμένοι Πειραιώτες. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι δεν υπάρχει κινητικότητα σε παλιές κατασκευές, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους, μιας και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παλιά προσφυγικά άνω των 25 ετών.

Ανάλογα φαινόμενα υπερπροσφοράς νέων κατασκευών παρατηρούνται όμως και στο Κερατσίνι, καθώς όπως φαίνεται πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προεξοφλήσουν μελλοντικές υπεραξίες, επενδύοντας αλόγιστα. Οπως και στην περίπτωση της Δραπετσώνας, έτσι και στο Κερατσίνι, η ζήτηση δεν είναι ανάλογη, στοιχείο που διατηρεί τις τιμές σταθερές. Κατά κανόνα ζητούνται διαμερίσματα των 75-90 τ.μ., τα οποία και προσφέρονται πλέον στην αγορά, αφού οι κατασκευαστές έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς. Τα ακριβότερα διαμερίσματα βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Μηνά, έναν λόφο δεξιά από τον Σχιστό, που προσφέρει θέα προς τη θάλασσα. Αντίστοιχα, τα φθηνότερα διαμερίσματα πωλούνται προς την περιοχή του Αγ. Γεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή