ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηπια προσαρμογή και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Την τακτική της ήπιας προσαρμογής που ακολούθησε για τη μείωση του ελλείμματος σχεδιάζει να εφαρμόσει και για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος η κυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Επίσης, δεδομένου ότι ο ωφέλιμος χρόνος που έχει στη διάθεσή της είναι περιορισμένος θα κινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, αρχής γενομένης με τη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο της «Επιτροπής Σοφών» κ. Ν. Αναλυτή.

Σε διαδοχικές φάσεις

Η τακτική της ήπιας προσαρμογής περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σε διαδοχικές φάσεις, σε κάθε μια από τις οποίες θα αντιμετωπίζονται διαφορετικές πτυχές του προβλήματος και θα προωθούνται ρυθμίσεις για διάφορες γενιές και κατηγορίες ασφαλισμένων. Η κατεύθυνση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι «όχι μέτρα σοκ, όχι όμως και λύσεις που θα μεταφέρουν το βάρος από τα ασφαλιστικά ταμεία στον κρατικό προϋπολογισμό». Ωστόσο, αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να διατυπώσουν τις σκέψεις ή τις προτάσεις τους, παραπέμποντας στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Ετσι, παραμένει πραγματικά μεγάλο ερωτηματικό πώς θα κατορθώσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς να αυξήσει τις εισφορές, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς ταυτόχρονα να αλλάξει τις γενικές παραμέτρους συνταξιοδότησης (γενικά όρια ηλικίας ή ποσοστό αναπλήρωσης). Αρκεί μόνο ο περιορισμός των δικαιούμενων πρόωρης συνταξιοδότησης (μητέρες ανηλίκων, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού;

Προς το παρόν στο μόνο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση και κυρίως τα δύο στελέχη της που θα σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας είναι το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο:

Τον Δεκέμβριο η Επιτροπή για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση θα παραδώσει το πόρισμά της για την κατάσταση και τις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα ακολουθήσει ένας εξάμηνος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Οι όποιες αποφάσεις θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.