Ποιοι είναι οι αμφισβητούμενοι όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες

Ποιοι είναι οι αμφισβητούμενοι όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή -κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσό ανάληψης- εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας από 3 έως 20 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιβολή ποσοστιαίας προμήθειας στην ανάληψη μετρητών έχει κριθεί παράνομη με παλαιότερη απόφαση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εφαρμόσουν την κλιμακούμενη προμήθεια.

– Η επιβολή για την εξέταση αιτήματος δανειοδότησης που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό του στεγαστικού δανείου από 550 έως 1.500 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό έξοδο έχει αποτελέσει αιχμή του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες χαρίζουν τα σχετικά έξοδα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει την επαναφορά τους.

– Η επιβολή προμήθειας για κατάθεση στο λογαριασμό τρίτου, συνήθως 1,40 ευρώ.

– Η επιβάρυνση του δανειολήπτη με τόκους για όλο το ποσό του δανείου, ακόμα και στην περίπτωση της σταδιακής εκταμίευσης του στεγαστικού δανείου. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης δεν κάνει χρήση του ποσού αυτού, το οποίο κατατίθεται σε δεσμευμένο καταθετικό λογαριασμό.

– Η καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες (με τη δυνατότητα μεγαλύτερης αναπροσαρμογής από αυτή που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Η τραπεζική πρακτική βρίσκει έρεισμα σε πράξη διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που δίνει τη δυνατότητα πολλαπλάσιας μεταβολής του επιτοκίου, η οποία σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ελέγχεται με βάση το νόμο περί καταναλωτή. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν υποχρεώνονται σε αντίστοιχη αναπροσαρμογή σε περίπτωση μείωσης του επιτοκίου αναφοράς και το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ο δανειολήπτης αναλαμβάνει τον κίνδυνο της επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης της τράπεζας, χωρίς να μπορεί να έχει όφελος σε περίπτωση βελτίωσης των συνθηκών.

– Η επιβολή εξόδων κίνησης σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή τρεχούμενους, 0,80 ευρώ ανά κίνηση μετά την τέταρτη κίνηση κάθε μήνα.

– Η επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.

– Η επιβολή προμήθειας ή εξόδων, 50 ευρώ για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

– Η μονομερής από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.

– Ο περιορισμός της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του βιβλιαρίου καταθέσεως.

– Η επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης των λογαριασμών καταθέσεων.

– Η μονομερής μεταβολή επιβαρύνσεων τόσο στις πιστωτικές όσο και στις καταθετικές συμβάσεις.

– Ο μονομερής καθορισμός των ημερών δέσμευσης και διαθεσιμότητας και μετάθεσης της έναρξης τοκοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή