Το στοίχημα του νέου προϋπολογισμού

Το στοίχημα του νέου προϋπολογισμού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σφικτό προϋπολογισμό, συμβατό με το στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2010, που προβλέπει συγκράτηση των δαπανών και ισχυρή αύξηση των εσόδων, καταρτίζει το υπουργείο Οικονομίας. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 1,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο δεν αποκλείεται να έχει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, το 1,7% του ΑΕΠ, ώστε να είναι ηπιότερη η προσαρμογή των επόμενων δύο ετών. Ο τελικός δημοσιονομικός στόχος του προϋπολογισμού του 2008 θα εξαρτηθεί από το «κλείσιμο» του φετινού. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ο προϋπολογισμός του 2007 φαίνεται να κλείνει με μια σημαντική υπέρβαση του ελλείμματος κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου, ή 0,2% του ΑΕΠ, στο 2,6% αντί του 2,4% του ΑΕΠ. Εάν η εντατικοποίηση των προσπαθειών να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στο τελευταίο τρίμηνο δεν αποδώσει, ο στόχος για το έλλειμμα του 2008 θα παραμείνει στο 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εάν η απόκλιση περιοριστεί, ο στόχος για το έλλειμμα του επόμενου έτους θα περιοριστεί στο 1,7%.

Οπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργού Οικονομίας, «μπορεί η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι εξίσου δύσκολη, γιατί ταυτόχρονα υπάρχουν κοινωνικές προτεραιότητες που πρέπει να χρηματοδοτηθούν».

Στο νέο προϋπολογισμό θα ενσωματωθεί το κόστος από την αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, η καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους, η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης για την πρώτη κατοικία και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών καθώς και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

Ετσι, τα περιθώρια για την εισοδηματική πολιτική καθώς και για την αύξηση των άλλων λειτουργικών δαπανών είναι περιορισμένα, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπό τον νέο υφυπουργό Ν. Λέγκα, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 7,5%, όσο και η εκτιμώμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και επαναλαμβάνουν αυτό που έχουν πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, ότι δηλαδή «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση φόρων». Αφήνουν έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε τέτοιου τύπου μέτρα, σε περίπτωση που η εκτέλεση του προϋπολογισμού εμφανίσει αποκλίσεις από τους στόχους.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών, προβλέπεται:

Αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 5,5%, στα επίπεδα των 56,3 δισ. ευρώ από 53,3 δισ. ευρώ φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν κατά 6,5% στα 46,5 δισ. ευρώ από 43,6 δισ. ευρώ φέτος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παροχές που έχουν εξαγγελθεί.

Η εισοδηματική πολιτική θα είναι συγκρατημένη σε γενικές γραμμές, με αυξήσεις της τάξης του 3% στους βασικούς μισθούς και 4% στις συντάξεις. Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες αναπροσαρμογές των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στις οποίες θα ενσωματωθούν επιδόματα. Επίσης θα αρχίσει να ικανοποιείται σταδιακά η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας της κυβέρνησης για αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ. Αυτά σε συνδυασμό με τις ωριμάσεις θα αυξήσουν τις συνολικές δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις κατά 6,5%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 4% και θα ανέλθουν στα 9,1 δισ. ευρώ από 8,75 δισ. φέτος. Αν και φαίνεται μικρό το ποσό, δεδομένου ότι θα υλοποιούνται παράλληλα έργα του τρίτου και τέταρτου κοινοτικού πλαισίου, στο υπουργείο Οικονομίας προβλέπουν αύξηση του συγχρηματοδοτούμενου και περαιτέρω μείωση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, η οποία θα καλυφθεί από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα είναι της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη του προσχεδίου θα οριστικοποιηθούν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας με τους υφυπουργούς Αντ. Μπέζα, Ν. Λέγκα και Γ. Παπαθανασίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή