Νέος χάρτης ψηφιακών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων

Νέος χάρτης ψηφιακών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυγή προς το μέλλον επιχειρεί η κυβέρνηση στο φλέγον τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών αδειών. Χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Τύπου & ΜΜΕ, κ. Θ. Ρουσόπουλος και Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασαν τον νέο χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για τον χάρτη συχνοτήτων που θα αξιοποιηθεί μέχρι την πλήρη ψηφιακή μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος που θα γίνει κάποια στιγμή μεταξύ 2012 και 2015.

Ο νέος χάρτης μετάβασης περιλαμβάνει 22 σημεία εκπομπής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αξιοποιούν υφιστάμενους διαύλους επικοινωνίας (που σήμερα αξιοποιούνται για την αναλογική μετάδοση) ψηφιακού τηλεοπτικού προγράμματος. Σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκλήρωσε το ΕΜΠ, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Χ. Καψάλη, ο νέος χάρτης θα μπορέσει να καλύψει την ψηφιακή μετάδοση:

– Της δημόσιας τηλεόρασης

– Δύο συνδρομητικών σταθμών

– 8 ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας

– 6-10 σταθμών περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.

Με βάση τη μελέτη, σύμφωνα με το νέο χάρτη ψηφιακής μετάδοσης, τα προαναφερόμενα μέσα θα μπορούν να καλύψουν περίπου το 78% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, οποιοδήποτε τηλεοπτικό μέσο που σήμερα νομίμως λειτουργεί μπορεί να εκπέμψει ψηφιακά μέσω των συχνοτήτων που θα δεσμευτούν για το σκοπό αυτό. Το μέσο δεν χρειάζεται αδειοδότηση για την ψηφιακή εκπομπή αρκεί βεβαίως να βρίσκεται σε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας.

«Η ψηφιακή εποχή, λοιπόν, είναι εδώ. Είναι και στην Ελλάδα», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός κ. Ρουσόπουλος, ενώ ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τους άλλους δύο που είναι ο ποιοτικός τουρισμός και η ναυτιλία. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η είσοδος της χώρας στην ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα των παρεμβολών στις συχνότητες που βασάνιζε τα ερτζιανά επί χρόνια. Τέλος, ο πολίτης θα αποκτήσει καλύτερες υπηρεσίες.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια φυγή προς το μέλλον, προσπαθώντας να εκτονώσει τη ζήτηση αναλογικών αδειών, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιμέρους φορείς (κόμματα, εκκλησία κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση του χάρτη αναλογικών συχνοτήτων που έγινε παράλληλα με τον χάρτη μετάβασης στο ψηφιακό περιβάλλον, προβλέπει 8 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας -πέρα από τα κρατικά κανάλια. Συνεπώς, όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, κάποιοι από τους υπάρχοντες υποψηφίους θα πρέπει να περιοριστούν σε περιφερειακές ή τοπικές άδειες.

Χρονοδιάγραμμα

Ο υπουργός Τύπου & ΜΜΕ απέφυγε να τοποθετηθεί στο χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην πλήρη επίγεια ψηφιακή μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος. Η διεθνής υποχρέωση της χώρας μας λήγει το 2015, αλλά η «ευρωπαϊκή» υποχρέωση της Ελλάδας είναι το 2012. «Ο κ. Καψάλης δεν είπε «χρονοδιάγραμμα». Δεν θα πω και εγώ, αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι», είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο χάρτης μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση που παρουσιάστηκε χθες δεν αφορά τη ραδιοφωνική μετάδοση, ο χάρτης της οποίας θα παρουσιαστεί αργότερα.

Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν, χθες, ότι οι «νομίμως λειτουργούντες» τηλεοπτικοί σταθμοί (εθνικής ή τοπικής εμβέλειας) δεν ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει το 2012 και μετά, αλλά τι θα γίνεται σήμερα. Και ο νέος χάρτης αναλογικών συχνοτήτων περιλαμβάνει μόλις 8 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίοι θα πρέπει να αδειοδοτηθούν σύντομα βάσει του νέου νόμου 3592/2007.

Ποιες χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν την αναλογική επίγεια μετάδοση

Λουξεμβούργο: Είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε., λόγω μεγέθους, που ολοκλήρωσε τη μετάβαση στην ψηφιακή επίγεια μετάδοση την 1η Σεπτεμβρίου 2006.

Ολλανδία: Ολοκλήρωσε την ψηφιακή επίγεια ευρυεκπομπή στις 11 Δεκεμβρίου 2006. Η μετάβαση διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι 90% των νοικοκυριών είχαν καλωδιακή τηλεόραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αναλογικό σήμα.

Φινλανδία: Είναι η χώρα κάποιου ικανού γεωγραφικού μεγέθους που με συνοπτικές διαδικασίες βρίσκεται πέντε χρόνια μπροστά από τις υποχρεώσεις της. Η χώρα διέκοψε κάθε αναλογική μετάδοση την 1η Σεπτεμβρίου 2007 στις τέσσερις το απόγευμα. Οι τηλεθεατές καλωδιακής τηλεόρασης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αναλογικό σήμα ώς το τέλος Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι περίπου το 50% των νοικοκυριών λαμβάνουν επίγειο σήμα και το υπόλοιπο 50% μέσω καλωδιακού δικτύου. Τέλος, φινλανδική έρευνα δείχνει ότι η διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στα νοικοκυριά με καλωδιακή τηλεόραση θα φτάσει στο 90% το τέλος του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή