Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες και τυπικά η προετοιμασία για το άνοιγμα του ασφαλιστικού με τη συνάντηση που είχε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων κ. N. Αναλυτή. Λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου καθώς και για τη θεματική του αναμένεται να εξεταστούν σήμερα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι κ. Γ. Αλογοσκούφης και Βασ. Μαγγίνας, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων να αποφύγει τις επικίνδυνες κρίσεις στα MME έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Αλλωστε, με την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή αναμένεται να δοθεί το τελικό στίγμα της επικείμενης μεταρρύθμισης.

Αφορμή αυτής της υπουργικής παράκλησης να πέσουν (επί του παρόντος) οι τόνοι, ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις προχθεσινές σκέψεις που διατύπωσε ο κ. N. Αναλυτής σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Επικρίθηκαν ιδιαίτερα οι δηλώσεις του για την παράταση (με κίνητρα) του εργασιακού βίου την αντιστοίχιση εισφορών – συντάξεων, τη μείωση των Ταμείων και την επανεξέταση των πρόωρων συντάξεων.

Επιστολή από ΓΣΕΒΕΕ

Λάδι στη φωτιά έριξε και η επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Απασχόλησης από τη ΓΣΕΒΕΕ με καταγγελίες για τη ρευστοποίηση 500.000 τραπεζικών μετοχών προκειμένου να εξασφαλιστούν τα διαθέσιμα για την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Πάντως, συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπολίτευση έθεσαν χθες υπό αμφισβήτηση το πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και κατατεθούν τα συμπεράσματά της στην κυβέρνηση. O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έβαλε ευθέως κατά του προέδρου της Επιτροπής κ. N. Αναλυτή τον οποίο χαρακτήρισε «όχημα» μιας διαδικασίας που ανοίγει με άτακτο τρόπο και με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. «H κυβέρνηση οφείλει να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να ανοίξει το διάλογο με συντεταγμένο τρόπο, να καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό και πριν απ’ όλα να ικανοποιήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τα Ταμεία, όπως αυτές προκύπτουν από την υφιστάμενη νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Γ. Ραγκούσης.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του KKE. Με ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους «χωρίς καμιά καθυστέρηση να οργανώσουν ενιαίο αγώνα» και επανέφερε το αίτημα για συνταξιοδότηση με 30 χρόνια προϋπηρεσία, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα και κατώτατη σύνταξη στο ποσό των 1.120 ευρώ.

Ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του Συνασπισμού, κ. Δ. Στρατούλης, προειδοποίησε με «λαϊκό ξεσηκωμό που θα προκαλέσουν τα μέτρα αλλά και με παρεμβάσεις στη Βουλή και στους δρόμους του ισχυροποιημένου ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν θα αποδεχτεί την πρόσκληση διαλόγου για θέματα που αφορούν την επιμήκυνση του εργασιακού βίου, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και εκτιμά ότι είναι σε εξέλιξη «μια πολιτική ανατροπής όσων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχουν διασωθεί». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η OTOE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή