ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ασφαλιστικό στη δίνη της πολιτικής

Με τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό Νίκο Αναλυτή ξεκινά ουσιαστικά η διαδικασία επανεξέτασης του συνταξιοδοτικού συστήματος και αναμόρφωσης του ασφαλιστικού.

Οι δύο άνδρες απέφυγαν να δώσουν στοιχεία της συζήτησής τους στη δημοσιότητα, προσπαθώντας να διατηρήσουν το ήρεμο κλίμα ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα των εργαζομένων, αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναλυτή, παρότι ήπιες και προσωπικές, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε ευθέως κατά του προέδρου της Επιτροπής, τον οποίο χαρακτήρισε «όχημα» μιας διαδικασίας που ανοίγει με άτακτο τρόπο και με προαποφασισμένο αποτέλεσμα.

Ζήτημα προκάλεσε και η επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Απασχόλησης από τη ΓΣΕΒΕΕ, με καταγγελίες για τη ρευστοποίηση 500.000 τραπεζικών μετοχών προκειμένου να εξασφαλιστούν τα διαθέσιμα για την καταβολή των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.