Μετεξεταστέα στη διαφθορά η Ελλάδα

Μετεξεταστέα στη διαφθορά η Ελλάδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές επιδόσεις σημείωσε η χώρα μας και φέτος σε παγκόσμια κλίμακα, με βελτιωμένη μεν βαθμολογία, συγκριτικά με πέρυσι, αλλά λαμβάνοντας «κάτω από τη βάση» κατά την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον δείκτη έκτασης της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Η Ελλάδα με βαθμολογία 4,6 (με άριστα το 10) κατατάσσεται στην 56η θέση ανάμεσα σε 179 κράτη και στην τελευταία μεταξύ των παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διαφορά μεταξύ των ανεπτυγμένων, πλούσιων και φτωχών κρατών είναι ορατή. Το δραματικό πρόβλημα της διαφθοράς αναδεικνύεται στη διεθνή έκθεση, όπου επιχειρείται συνολική αποτίμηση της διαφθοράς βάσει ερευνών αναγνωρισμένων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί αποτυπώνουν την εκτίμηση που έχουν επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων για τις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Μόλις 46 κράτη εν συνόλω 179 κατοχυρώνουν ως βαθμολογία τη βάση λαμβάνοντας «πέντε» βαθμούς. Λιγότερο «διεφθαρμένες» και σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας είναι ακόμη και το Ομάν (με 4,7 βαθμούς), η Ιορδανία (4,7), η Λιθουανία (4,8), η Κόστα Ρίκα (5,0), η Ν. Αφρική (5,1), η Ν. Κορέα (5,1) και η Κύπρος (5,3). Βρίθουν διαφθοράς η Σομαλία, τελευταία χώρα στην κατάταξη (1,4), η Μιανμάρ, το Ιράκ (1,5) και η Αϊτή (1,6).

Αντιθέτως, μηδενική είναι σχεδόν η διαφθορά, κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η Δανία, η Φινλανδία κατατάσσονται πρώτες, βαθμολογούμενες με άριστα (9,4). Ακολουθούν Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ισλανδία, Ολλανδία, Καναδάς, Νορβηγία, Αυστραλία και Λουξεμβούργο με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 8,4 έως 9,3.

Η Ναμίμπια και οι Σεϋχέλλες έχουν μικρή απόκλιση από τη βαθμολογία της χώρας μας, με 4,5, ενώ οκτώ θέσεις πιο κάτω βρίσκεται η Τουρκία, στην 64η θέση και 4,1 βαθμό.

Το βαρόμετρο

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα κ. Κ. Μπακούρης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης επεσήμανε τη βελτιωμένη, κατά δύο θέσεις, εικόνα της χώρας μας σε παγκόσμια κατάταξη. Με έμφαση όμως, αναφέρθηκε στην τελευταία θέση, που καταλαμβάνει ανάμεσα στα παλαιά κράτη της Ε. Ε., γεγονός που όπως είπε «υποδεικνύει ότι η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς».

Το βαρόμετρο της διαφθοράς (έρευνα που θα έχει επίκεντρο τη χώρα μας) θα παρουσιαστεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δίνοντας μία γεύση για το πώς οι Ελληνες βιώνουν τα κρούσματα αδιαφάνειας, υπογραμμίστηκε ότι το 17% παραδέχεται πως έχει δώσει «φακελάκι» για να εξυπηρετηθεί και το 70% αναγνωρίζει ως υπαρκτό το πρόβλημα.

Η ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας και η περαιτέρω ενίσχυση της υποχρέωσης της λογοδοσίας των κρατικών λειτουργών θα αναβαθμίσει, κατά τη Διεθνή Διαφάνεια, τη συνολική αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά, ο κ. Μπακούρης, ανέφερε ορισμένες κατευθύνσεις, πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, όχι σε θεσμικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ό, τι αφορά την αυστηρότερη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων. Προτείνονται επίσης, η προστασία των ατόμων που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στον εντοπισμό και την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που διέπει την κυκλοφορία του χρήματος, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «μαύρου χρήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή