ΟΤΑ: κόντρα για τις προσλήψεις

ΟΤΑ: κόντρα για τις προσλήψεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδρούν οι αιρετοί του Α΄ βαθμού της αυτοδιοίκησης στην τακτοποίηση του πλαισίου των προσλήψεων των ανωνύμων εταιρειών των δήμων, που επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών, διαμηνύοντας ομόφωνα την αρνητική τους θέση. Επί της ουσίας, η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος -που τους εστάλη προς διαβούλευση- κλείνονται τα γνωστά «παραθυράκια» στις προσλήψεις του προσωπικού των ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ, προσλήψεις που επί σειράν ετών επώασαν και στήριξαν τις πελατειακές σχέσεις των δημάρχων.

Αν και το πλήρες κείμενο του Π.Δ. μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον, εν τούτοις, κατά τους ειδικούς, θέτει αξιολογικά κριτήρια στην πρόσληψη των υπαλλήλων και καθιερώνει διαδικασίες διαφάνειας. Σημείο τριβής και μελλοντικής έριδας αποτελεί η διάταξη που δίνει το πλεονέκτημα της τελικής κρίσης για την πρόσληψη στον Περιφερειάρχη. Παρά το γεγονός ότι οι ανώνυμες εταιρείες είχαν εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» όχι μόνο για την κυβέρνηση -που ετησίως κατέβαλε μεγάλα ποσά για να καλύψει τις μαύρες τρύπες- αλλά και για τους ίδιους τους ΟΤΑ, οι οποίοι από μόνοι τους πρότειναν την εκκαθάριση, εν τούτοις απέρριψαν το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο. Αντ’ αυτού ζήτησαν τη συγκρότηση επιτροπής που θα ασχοληθεί με το κρίσιμο ζήτημα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1) Τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης.

2) Τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης (με απόφαση του Δ.Σ. της ανώνυμης δημοτικής εταιρείας).

3) Την καθιέρωση της συνέντευξης.

4) Σημαντικό ρόλο στην απόκτηση των μορίων θα παίζουν τα τυπικά προσόντα των ενδιαφερομένων.

5) Οι υποψήφιοι που δεν θα αποδεικνύουν την ιδιότητα που επικαλέστηκαν στην αίτησή τους (και ενδεχομένως… πέρασαν τη δοκιμασία της συνέντευξης) θα διαγράφονται από τον πίνακα διοριστέων και τη θέση θα καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος στη σειρά του οικείου πίνακα.

Τις επόμενες ημέρες στην ΚΕΔΚΕ θα συγκληθεί η επιτροπή διερεύνησης του Π.Δ. προκειμένου να διαμορφωθούν οι αντιπροτάσεις της Ενωσης και να κατατεθούν εκ νέου στο υπουργείο προς διαβούλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή