Πρώτες στις προτιμήσεις οι μικρές και μεταχειρισμένες κατοικίες

Πρώτες στις προτιμήσεις οι μικρές και μεταχειρισμένες κατοικίες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών σε μικρότερες και παλαιότερες κατοικίες, παρά την πολυδιαφημισμένη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επιβεβαιώνεται από το σύνολο των ερευνών που πραγματοποιούν οι διάφοροι φορείς της αγοράς ακινήτων. H τάση αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της πανελλαδικής αλυσίδας μεσιτικών γραφείων RE/MAX που στηρίχθηκε στις πράξεις που πραγματοποίησε η εταιρεία στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2007. Επιβεβαιώνεται επίσης από την κατανομή των πράξεων ότι η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί την «ατμομηχανή» για τον κλάδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Οπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας, τόσο ο όγκος όσο η διασπορά των πράξεων εξασφαλίζουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Από αυτά προκύπτει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το 55% αγοραστών που αναζήτησαν την κατοικία τους μέσω του δικτύου της RE/MAX επέλεξαν τη σαφώς οικονομικότερη λύση της μεταχειρισμένης κατοικίας, ηλικίας 10 ετών και άνω. Οι αγοραστές νεόδμητης κατοικίας περιορίστηκαν στο 27% του συνόλου. Μάλιστα, μεταξύ Αττικής και Θεσσαλονίκης καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη σύνθεση των πωληθέντων κατοικιών (ποσοστιαία) – το ποσοστό των νεόδμητων είναι κατά 50% μειωμένο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ποσοστό των άνω 30ετίας είναι αυξημένο σχεδόν κατά 90% στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική.

Πέραν της παλαιότητας, σαφής είναι η στροφή προς κατοικίες μικρότερης επιφάνειας. Πανελλαδικά, η πλέον δημοφιλής κατηγορία κατοικιών είναι τα διαμερίσματα εμβαδού 71-90 τ.μ. καθώς και τα μικρότερα των 70 τ.μ., τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν το 50% του συνόλου. Ακολουθεί η κατηγορία των 91-110 τ.μ. που πλησιάζει το 20%.

Στην Αττική, έχουμε δύο δημοφιλείς κατηγορίες οικιστικών ακινήτων: Αυτά που έχουν εμβαδό 51-70 τ.μ. (γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια) και αυτά των 71-90 τ.μ. Η αμέσως δημοφιλέστερη κατηγορία είναι αυτά με εμβαδό 91-110 τ.μ. Αισθητά υψηλότερο είναι το ποσοστό των ακινήτων επιφανείας 71-90 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό τους επί του συνόλου προσεγγίζει το 70%. Αντιθέτως, στα νησιά οι αγοραπωλησίες κατοικιών μεταξύ 91-110 τ.μ. κάλυψαν το 32% του συνόλου, ποσοστό που είναι διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας. Αντιθέτως, στη νησιωτική Ελλάδα η κίνηση για μικρά διαμερίσματα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη καθώς καλύπτουν μόλις το 5%. Στην υπόλοιπη χώρα η αναλογία μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακολουθεί τον μέσο όρο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX το 66% του συνόλου των αγοραπωλησιών αφορά κατοικίες, ενώ ακολουθούν τα οικόπεδα-αγροτεμάχια με 22%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) καλύπτουν το υπόλοιπο 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή