Ευοίωνες οι προοπτικές για τις προσλήψεις στελεχών

Ευοίωνες οι προοπτικές για τις προσλήψεις στελεχών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές, αν και με ποικιλία διαβάθμισης της αισιοδοξίας των εργοδοτών, είναι οι προοπτικές προσλήψεων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως πιστοποιεί η Παγκόσμια Ερευνα για την Απασχόληση (MEOS) που πραγματοποιεί η Manpower σε 27 χώρες.

Δυναμικά αναμένεται να κινηθούν οι εργοδότες σε Ιαπωνία, Γερμανία, Ινδία, Σουηδία, Αυστραλία, Κόστα Ρίκα και Περού, καθώς οι προβλέψεις που κατέγραψε η Manpower είναι οι πλέον αισιόδοξες για το διάστημα που οι παραπάνω χώρες συμμετέχουν στην Ερευνα MEOS. Στον αντίποδα βρίσκεται η Κίνα, στην οποία ο ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να εμφανίσει κάμψη στο προσεχές τρίμηνο, ενώ σταθερή εμφανίζεται η αγορά εργασίας της Αμερικής, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πλέον δυναμικές αγορές, σε ό,τι αφορά τις νέες προσλήψεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007, αναμένονται να είναι το Περού, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Κόστα Ρίκα, η Αργεντινή, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ. Οι Ιταλοί εργοδότες, για ακόμη μια φορά, εμφανίζονται ως οι πλέον συγκρατημένοι. Οι εργοδότες σε 11 χώρες μίλησαν για βελτιωμένα σχέδια προσλήψεων, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν σε 14 χώρες, έναντι της ίδιας περιόδου, 1 χρόνο νωρίτερα.

Στην Ελλάδα

Η κατάσταση κρίνεται θετική και στην περίπτωση της χώρας μας, αν και η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην εν λόγω έρευνα. Οπως επεσήμανε όμως στην Ο.Κ. η γενική διευθύντρια της Manpower Hellas, κ. Βενετία Κουσία, οι ειδικότητες των Πωλήσεων, του Λογιστηρίου αλλά και του ευρύτερου χώρου της Εξυπηρέτησης Πελατών αποτελούν τους κλάδους όπου επικεντρώνεται κυριότερα η ζήτηση για στελέχη, στην παρούσα φάση. Σε αυτούς προστίθεται ο τομέας του Λιανεμπορίου (Retail), ο οποίος διέρχεται φάση ιδιαίτερης κινητικότητας, με την έλευση νέων αλυσίδων από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η κ. Κουσία, οι εν λόγω τομείς δραστηριοποίησης έχουν υποστεί μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, με τα στελέχη που απασχολούνται να αναβαθμίζονται σε «συμβούλους» για την ίδια την επιχείρηση. Η ίδια υποστηρίζει τέλος ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κινητικότητα στην εργασία αποτελεί δεδομένο κι ως εκ τούτου, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα πρέπει να αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά των μερικώς και μη, απασχολουμένων.

Σταθερότητα

Στην Αμερική, δεδομένης της εποχικότητας, τα στοιχεία της Ερευνας MEOS αποκαλύπτουν ότι η σταθερότητα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο τριμήνων του 2007, συνεχίζεται. Παρόμοια είναι και η εικόνα που εμφανίζει το Μεξικό, ενώ σε άλλες χώρες της ηπείρου, όπως το Περού, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή, όλο και περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Τέλος, στην περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας, ο βαθμός της αισιοδοξίας των εργοδοτών ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αν και τα δεδομένα συντείνουν στην αύξηση των προσλήψεων κατά το προσεχές διάστημα. Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων καταγράφηκαν στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ πιο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι εργοδότες σε Ταϊβάν και Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή