Το τραπεζικό μοντέλο και για το Ασφαλιστικό

Το τραπεζικό μοντέλο και για το Ασφαλιστικό

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περίγραμμα μιας «ήπιας» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης. Μια «μεταρρύθμιση» που θα έχει ως μοντέλο την πρόσφατη συγχώνευση των τραπεζικών Ταμείων, ως κορμό το IKA, εξομαλύνοντας κάποιες υπερβολές, ενοποιώντας τους όρους για τους νέους ασφαλισμένους χωρίς να διαφοροποιεί τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να θιγεί το όριο των 60 και 65 ετών για γυναίκες και άνδρες και τόνισε ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν προϋποθέσεις IKA. «Μην έχετε αμφιβολία πως αυτό θα εξοικονομήσει φόρους», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι όπως και στις Τράπεζες έτσι (ενδεχομένως) και στα λοιπά Ταμεία, εφόσον ενοποιηθούν στο IKA, δεν θα προκληθούν αρνητικές συνέπειες στα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των παλαιών (προ του έτους 1993) ασφαλισμένων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Νόμου 3029/2002 οι νέοι ασφαλισμένοι σε 8 Ειδικά Ταμεία (από τα οποία με άλλη ρύθμιση στη συνέχεια αφαιρέθηκαν 2, της ΔΕΗ και της Τραπέζης της Ελλάδος) ασφαλίζονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στο IKA-ETAM και διέπονται από τη νομοθεσία του.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες του ασφαλιστικού, προέταξε όχι μόνο την ενοποίηση των Ταμείων, αλλά και τα αυτονόητα, όπως η μηχανοργάνωση, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφορο-αποφυγής.

Ως βήμα καλής θέλησης από την πλευρά του υπουργείου πρέπει να θεωρηθεί και η κοινοποίηση της απόφασης του υπουργού Απασχόλησης, κ. B. Μαγγίνα, να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή γνωστών εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την αντιμετώπιση της υπόθεσης για τις συντάξεις στο Δημόσιο που έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο.

Χθες, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. N. Αναλυτής, ενημέρωσε τον υπουργό Απασχόλησης για την πορεία της μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ τμήμα της θα είναι έτοιμο εντός του Οκτωβρίου.

«Η καταφυγή της κυβέρνησης στους κοινωνικούς εταίρους, με τη συγκρότηση Επιτροπής που καλείται να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο που η ίδια διαμόρφωσε, δεν ακυρώνει τις ευθύνες της, ούτε και μπορεί να συγκαλύψει τις προθέσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Ραγκούσης.

Τη διαφωνία της με τη διαδικασία επιλογής προέδρου στο ΤΣΠΕΑΘ εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, επικαλούμενη (μήνες μετά την ψήφιση του N.3556/07) το αυτοδιοίκητο των Ταμείων. Ζητεί να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και επιφυλάσσεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία και τον τρόπο επιλογής του προέδρου στο ΤΣΠΕΑΘ.

Ειδική επιτροπή για τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την επεξεργασία των επιχειρημάτων που θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αποφάσισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. B. Μαγγίνας. Ειδικότερα, το έργο που πρέπει να εκπληρώσει η επιτροπή εντός τριμήνου είναι η νομική τεκμηρίωση και η διαμόρφωση υποστηρικτικής γραμμής θέσεων και επιχειρημάτων, για την αντιμετώπιση ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της παραπομπής της χώρας σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Η επιτροπή αποτελείται από τους:

1. Δημ. Μαμμωνά, γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως πρόεδρο.

2. Αικατερίνη Γραμματίκα, γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μέλος.

3. Ελλη – Μαρκέλλα Μαμμούνα, αναπληρώτρια νομικό σύμβουλο ΕΝΥΕΚ, ως μέλος.

4. Καλλιόπη Σβύνου, διευθύντρια της 42ης Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπ. Οικονομίας, ως μέλος.

5. Φώτη Σπαθόπουλο, νομικό συνεργάτη του υπ. Οικονομίας, ως μέλος.

6. Γεώργιο Ρωμανιά, εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, ως μέλος.

7. Θεόδωρο Δεληγιαννάκη, εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, ως μέλος.

8. Μαρία- Μαγδαληνή Τσίπρα, εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ως μέλος.

9. Αθηνά Μανίκα, εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ως μέλος.

Το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή