«Ο Διάδρομος 10 θα απογειώσει τη Σερβία αλλά και την Ελλάδα»

«Ο Διάδρομος 10 θα απογειώσει τη Σερβία αλλά και την Ελλάδα»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελληνική βοήθεια ή χωρίς, η Σερβία είναι πλέον σε θέση να ολοκληρώσει το τμήμα του Διαδρόμου 10 που περνάει μέσα από αυτήν και συνδέει οδικά την νοτιοανατολική με την κεντρική Ευρώπη, τη Θεσσαλονίκη με το Σάλτσμπουργκ. «Αυτό οφείλεται στην ευρωστία των δημοσίων οικονομικών και την ταχεία ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας, ενώ το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της κυβέρνησης».

Αυτό υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ο.Κ.» ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας κ. Mladjan Dinkic με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ελληνοσερβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Ο κ. Dinkic είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας – Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά και με πολλούς Ελληνες επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της κατασκευής του τμήματος μεταξύ των συνόρων με την ΠΓΔΜ και την Νις με ποσό περίπου 95 εκατ. ευρώ από Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) από το 2002 αλλά οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, που είναι ίσως περισσότερο σημαντικό για την Ελλάδα από όσο για την ίδια τη Σερβία, καθυστερούν.

Οι πόροι

«Αυτός ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μεγάλη αξία όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για την Ελλάδα γιατί θα διευκολύνει την οδική σύνδεσή της με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Dinkic. «Αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με δικούς μας πόρους τον αυτοκινητόδρομο του Διαδρόμου 10 στην νότια Σερβία και την παράκαμψη του Βελιγραδίου», τόνισε ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας εξηγώντας ότι αυτό είναι δυνατό χάρη στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας με ρυθμό 7% το χρόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ το χρόνο.

Πάντως, συμπλήρωσε, ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΟΑΒ είναι ευπρόσδεκτη και ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με όρους αγοράς». «Νομίζω ότι είναι καιρός να χρησιμοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΟΑΒ για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου», τόνισε και αποκάλυψε ότι ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε με την ελληνική πλευρά. Προς το παρόν έχει εκπονηθεί από ελληνική εταιρεία συμβούλων η μελέτη για να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.

Οι επενδύσεις

Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Σερβία είναι συνολικά σχεδόν δύο δισ. ευρώ κατατάσσοντας την χώρα μας πρώτη από τους ξένους επενδυτές με κυριότερους τομείς τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα πετρέλαια, τη ζάχαρη κ.λπ. Δραστηριοποιούνται 120 αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και 150 μικτές απασχολώντας περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους. «Είμαστε ευχαριστημένοι από τις ελληνικές επενδύσεις», είπε ο κ. Dinkic και τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτες και ακόμη περισσότερες υπενθυμίζοντας τα κίνητρα – φορολογικά και επιδοτήσεις – που προσφέρει η σερβική κυβέρνηση.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται μόλις με 10%, ενώ πρόσφατα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, επιδοτείται με 2-10.000 ευρώ κάθε νέα θέση εργασίας σε επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων. Στόχος είναι ο περιορισμός της ανεργίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της σερβικής οικονομίας καθώς φτάνει το 21%.

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα να απασχολείται το 75% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα από 62% σήμερα. Οι σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις που απομένουν είναι το ορυχείο χαλκού στο Μπορ, η αυτοκινητοβιομηχανία Zastava, ο εθνικός αερομεταφορέας JAT, ενδεχομένως το διυλιστήριο στη Νις καθώς και μια σειρά από ακίνητα στο Βελιγράδι και αλλού. Η αγορά ακινήτων του Βελιγραδίου, αλλά και τουριστικών προορισμών σε όλη τη χώρα, είναι πολύ «θερμή» αυτήν την περίοδο, τόνισε ο ίδιος.

Το «διαζύγιο»

Το «βελούδινο διαζύγιο» από το Μαυροβούνιο δεν είχε συνέπειες για την Σερβία, είπε ο κ. Dinkic σημειώνοντας ότι πλέον αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά με άριστες σχέσεις. Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας είπε ότι έχει γίνει κατανοητό πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι ειρηνική και ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια για την σερβική οικονομία. Για του λόγου το αληθές, επικαλέστηκε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών που έφεραν 4,4 δισ. δολάρια πέρυσι. «Μονομερής αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία αντιτίθεται πλήρως η Σερβία, θα έχει περισσότερο πολιτικές συνέπειες για άλλες χώρες αλλά όχι για την σερβική οικονομία», τόνισε ο κ. Dinkic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή