ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξι συν ένας νέοι φόροι έρχονται για να ενισχύσουν τα έσοδα του 2008

Οι «κρουνοί» αιμοδότησης στους οποίους προσβλέπει η οικονομική ηγεσία για να στηρίξει τη δημοσιονομική προσπάθεια έρχονται και από νέους φόρους. Ετσι: μέσα στο 2007 αναμένονται νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ποτά και τσιγάρα. Στις αρχές του 2008 θα γίνει η τρίτη αυξητική διόρθωση (ήδη έχουν γίνει στο 2006 και 2007), για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις βενζίνες, που αποτελεί ως γνωστόν υποχρέωση εναρμόνισης της χώρας στα επίπεδα που καθορίζει η κοινοτική οδηγία. Η αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα είναι 5,7%.

Πετρέλαιο

Είναι επίσης ενδεχόμενο -και παραμένει ανοιχτό θέμα- να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα της συσταθείσας από τον κ. Μπέζα ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στα 276 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Σε μια τέτοια περίπτωση μελετάται με προβληματισμό η επιστροφή στους καταναλωτές της διαφοράς, εγχείρημα όμως το οποίο θεωρείται γραφειοκρατικό και ενέχει πολλούς κινδύνους. Κυρίως όμως θα αντιδράσουν τα νοικοκυριά, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ένα και ίσως πιο πάνω ευρώ το λίτρο, με αναμονή επιστροφής της διαφοράς. Από το νέο έτος θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από 80% στο 100% του κυρίου φόρου για τις τράπεζες και από 65% στο 80% για τις λοιπές ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ. Θεωρείται πιθανότερο να μετατοπισθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008, η τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25-30% περίπου, των εντός σχεδίου και η δεύτερη για τα εκτός σχεδίου (οι προηγούμενες έγιναν από 1/1/2006 και 1/4/2007), με στόχο να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές.

Φόρος ακινήτων

Η νέα αυτή διόρθωση αναμένεται να συμπέσει ώστε να διευκολυνθεί η νομοθετική θέσπιση της δέσμευσης της κυβέρνησης για επιβολή του νέου ενιαίου φόρου που όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα εδώ στα «φορολογικά» θα αντικαταστήσει πολλούς άλλους φόρους που επωμίζονται σήμερα τα ακίνητα. Εκτιμάται ότι από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προστατευθούν τα νοικοκυριά λόγω της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, ενώ δεν θα απειλήσει καθόλου την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αφού εκεί ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Ωστόσο, θα πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πρόσθετων επιβαρύνσεων ως έσοδα του Δημοσίου, πλην όπως είπαμε της πρώτης κατοικίας, την οποία δεν θα θίξει ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί.

Στους πιο πάνω «κρουνούς» εξεύρεσης των φορολογικών εσόδων, να συμπεριλάβουμε την αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομών, η οποία εκτιμάται σε ποσοστό 40-45% και η οποία μάλιστα ως μέτρο εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τέλη κυκλοφορίας

Επίσης λέγεται ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει εισηγηθεί αυξήσεις και στα τέλη κυκλοφορίας του 2008, περίπου 15%, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση που ξεκινά από 2,00 ευρώ για τα μικρού κυβισμού οχήματα και φτάνει τα 72,00 ευρώ για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού.

Τέλος, στον αντίποδα των πιο πάνω «ήπιων» πηγών εισροής φορολογικών εσόδων, απειλητικό για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και του κ Αλογοσκούφη και του κ. Μπέζα, ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ή ότι δεν υπάρχει στις προθέσεις μας».

Τουλάχιστον ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Μονάδα κρούσης

Τέλος, κατά το πρότυπο λειτουργίας της αμερικανικής εφορίας (IRS) θα δημιουργηθεί νέα μονάδα κρούσης που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη λάβει εντολή για να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να τεθούν σε λειτουργία νέα συστήματα συνδυαστικών διασταυρώσεων (ηλεκτρονικό μάτι). Δύο χιλιάδες ελεγκτές θα εφοδιαστούν σύντομα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ως «ηλεκτρονικοί ποντικοί» θα μπορούν να διενεργούν από τα γραφεία τους ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίζουν πριν πάνε στις επιχειρήσεις για έλεγχο φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την απόκρυψη εσόδων στην καταχώριση ανύπαρκτων δαπανών ή αγορών, καθώς και στην έκδοση ή λήψη πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η Ειδική Γραμματεία θα εποπτεύει όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΥΠΕΕ, Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα). Τα ΠΕΚ θα καταργηθούν καθώς και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥΠΕΕ, με μετάθεση των υπαλλήλων στις κατά τόπους εφορίες.