Σαφάρι ελέγχων για να γεμίσει ο δημόσιος κουμπαράς

Σαφάρι ελέγχων για να γεμίσει ο δημόσιος κουμπαράς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις έως τώρα δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη διαφαίνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός δύσκολα θα εκτελεσθεί χωρίς αποκλίσεις. Ωστόσο, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να γίνει εάν τα έσοδα συνεχίσουν την καλή πορεία και οι πρωτογενείς δαπάνες συγκρατηθούν καθώς αυξήθηκαν κατά το πρώτο 7μηνο κατά 6,8% έναντι του ετήσιου στόχου 6,3%. Ωστόσο, στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας, από καιρό υπάρχει ένα σχέδιο περικοπής δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τις αμυντικές δαπάνες και τα υπόλοιπα από άλλες κατηγορίες λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Στο σκέλος των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο καλείται να κάνει θαύματα στον τομέα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Προς την κατεύθυνση αυτή: Εντατικοποιούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Επαναφέρεται εντατικά το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, με την ενεργοποίηση των ειδικών γραφείων είσπραξης των οφειλών. Το πακέτο αυτό κλείνει μέσα του 17 δισ. ευρώ παρά τις αλλεπάλληλες διευκολύνσεις στο παρελθόν. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν γιατροί, μεσιτικά γραφεία, παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, κλινικές και θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, εκπαιδευτές οδηγών, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εκμεταλλευτές χώρων στάθμευσης οχημάτων, συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, φυσιοθεραπευτές, κ.ά. Εξάλλου ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ποντάρει στον προγραμματισμό υλοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και στους πρώτους μήνες του 2008 σοβαρού ελεγκτικού έργου για βεβαίωση φόρων από: Τα Διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα, τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα (ΠΕΚ), και τις ΔΟΥ όλης της χώρας και κυρίως τις ΔΟΥ ανώνυμων εταιρειών.

Σημαντική η πρόληψη

Παράλληλα σημαντικό έργο αναμένει κι από την εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν τα ειδικά συνεργεία, τα οποία έχουν συγκροτηθεί από πέρυσι στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας και Ηρακλείου, και έχουν ως έργο τον προληπτικό έλεγχο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων, κυρίως όσον αφορά τη διακίνηση των αγαθών, την πώληση αυτών ή την παροχή υπηρεσιών (ζητεί το νόμιμο φορολογικό στοιχείο ακόμα και στην έξοδο του πελάτη, ιδιώτη καταναλωτή από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση). Τέλος το «βαρύ πυροβολικό» είναι η ΥΠΕΕ (το πρώην ΣΔΟΕ) (φοροδιαφυγή, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο, ξέπλυμα χρήματος, προληπτικός έλεγχος εφαρμογής των φορολογικών υποχρεώσεων, τελωνειακή παραβατικότητα, κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή