Στα τρία δισ. ευρώ οι επιπλέον δαπάνες για τους επόμενους προϋπολογισμούς

Στα τρία δισ. ευρώ οι επιπλέον δαπάνες για τους επόμενους προϋπολογισμούς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2008, υπολογίζεται ότι στα 3,1 δισ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι κοινωνικές και άλλες δαπάνες που θα επιβαρύνουν τους επόμενους προϋπολογισμούς. Τα ποσά αυτά κατανέμονται ως εξής:

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας (εθνικό ταμείο για την κοινωνική συνοχή) 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2010, από τα οποία 500 εκατ. ευρώ το 2008. Για τα επιδόματα προς τους δικαστικούς 900 εκατ. ευρώ. Για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (κατά 8,2% των μισθών) 300 εκατ. ευρώ. Για τους τρίτεκνους (επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος) 200 εκατ. ευρώ. Για αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και συντάξεις του ΟΓΑ, 600 εκατ. ευρώ. Για την περαιτέρω αύξηση του επιδόματος ανεργίας 220 εκατ. ευρώ.

Απώλεια εσόδων

Πέρα όμως από τους πιο πάνω υπολογισμούς, πρέπει να προστεθεί και το κόστος από την απώλεια εσόδων που επιφέρουν οι φοροαπαλλαγές λόγω κατάργησης του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το κόστος αυτό εκτιμάται περίπου στα 230 – 250 εκατ. ευρώ. Τέλος, μια άλλη απώλεια στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού που πρέπει να προστεθεί στα παραπάνω είναι η κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, και εκτιμάται στο ποσό περίπου 100 – 120 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των παραπάνω επιβαρύνσεων, ποσό περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα βαρύνει τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2008. Ομως δεν είναι μόνο οι παροχές που καθορίζουν την ανελαστικότητα του προϋπολογισμού του 2008.

Πονοκέφαλος για τον κ. Αλογοσκούφη και την κυβέρνηση είναι και η υποχρέωση για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 0,7% του ΑΕΠ ή σε 1,7 δισ. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να είναι συνεπής με τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν για μηδενισμό του ελλείμματος το 2010. Στον «φορτωμένο» με όλα τα παραπάνω προϋπολογισμό έρχεται να προστεθεί και το κόστος της λογιστικής αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25%, ένα θέμα που ως ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί ούτε από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, για το πώς θα το πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για αναδρομική αύξηση της συνδρομής της Ελλάδος εξ αιτίας αυτού του ζητήματος στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία υποχρέωση στην καλύτερη περίπτωση είναι 1,5 δισ. ευρώ. Συμπερασματικά για φέτος επίσημα η κυβέρνηση προσδοκά ότι το έλλειμμα πρέπει να κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον στόχο του 2,4% του ΑΕΠ ή στην δυσμενέστερη περίπτωση στο 2,6% – 2,8% του ΑΕΠ.

Αναθεώρηση ΑΕΠ

Με βάση το νέο ΑΕΠ, εάν εγκριθεί η αναθεώρησή του από τη Eurostat, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ίσως στο 1,9% – 2%, γεγονός που θα παράσχει μία μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το όριο του 3% το οποίο προβλέπει στο Σύμφωνο Σταθερότητας η κοινότητα. Ομως η δημοσιονομική προσαρμογή και πάλι δεν παύει να απειλείται από το παραπάνω ενδεχόμενο, δηλαδή να κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει τις αναδρομικές εισφορές εξαιτίας της αναθεώρησης του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή