Συναγερμός για το σκληρό ευρώ

Συναγερμός για το σκληρό ευρώ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη σύγχυση στις αγορές προκαλεί η συνεχής υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ, φθάνοντας η ισοτιμία μέχρι χθες το μεσημέρι στο 1,4197! Ταυτόχρονα, νέα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Το κλίμα αυτό οδήγησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο αρμόδιος για την Οικονομία επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πτώση του δολαρίου και κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος. Την ίδια στιγμή, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο θα αυξηθεί στο 2,1% από 1,7% τον Αύγουστο, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος.

Παρέμβαση Σαρκοζί

Είχε προηγηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που υποστήριξε ότι το σκληρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, καλώντας την ΕΚΤ να συμβάλει (σ.σ. μειώνοντας τα επιτόκια) στην αύξηση της απασχόλησης και να σταματήσει να προσέχει μόνο τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα εμφανείς οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες από την πιστωτική κρίση και ότι αυτές θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, αποφεύγοντας να κάνει σχόλιο για την ισοτιμία του δολαρίου. Στο σκηνικό προστέθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος στο Radio 4 του BBC ανέφερε ότι οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας είναι μικρότερες από 50%.

Ολες αυτές οι δηλώσεις έδιναν διαφορετικά κάθε φορά μηνύματα σε αναλυτές και επενδυτές σχετικά με τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για τα επιτόκια. Αρχικά έδειχναν πιο μεγάλες οι πιθανότητες μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που οδηγούσε στην πρόβλεψη ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,45, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εurobank.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro, ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ προκαλεί προβλήματα σε ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, είπε, το σκληρό ευρώ προστατεύει την ευρωπαϊκή οικονομία από πληθωριστικές πιέσεις λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Ο επίτροπος Αλμούνια υπενθύμισε στη συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους από τη νομισματική αστάθεια, εδώ και τέσσερα χρόνια. «Και φυσικά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η Ευρωζώνη», συμπλήρωσε. Επίσης, ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης είναι ισορροπημένο. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για το προβληματικό ισοζύγιο των άλλων. Δεν θα μείνουμε παθητικοί σε αυτό».

Τι λένε οι αναλυτές

Παράλληλα, αναλυτές ερμηνεύοντας την ομιλία Παπαδήμου έκαναν λόγο για στάση αναμονής από την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν προέβλεπαν καμία αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2008.

Η MorgaStanley αναφερόμενη στο δολάριο υπολόγισε ότι το «φυσιολογικό» επίπεδο για τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκεται σήμερα στο 4%!

Δηλαδή 0,75 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το σημερινό επίπεδο. Το μέγεθος αυτό της μείωσης είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που προεξοφλεί η αγορά – ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των δυσμενών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Ακόμη πιο υπερβολική φαίνεται αν ληφθούν υπόψη οι νέες δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος ανέφερε ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι μικρότερες του 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή