Ψάχνοντας φθηνή μεζονέτα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T α μεγάλα διαμερίσματα και ειδικά τα νεόδμητα έχουν εισπράξει το μεγαλύτερο τίμημα από τον περιορισμό της ζήτησης, απόρροια των υψηλών τιμών και του ακριβότερου δανεισμού. Μπορεί το τελευταίο 12μηνο η ανοδική πορεία των τιμών να έχει ανακοπεί και η αγορά να έχει περάσει στη φάση της σταθεροποίησης, αλλά αυτό έχει συμβεί σε υψηλά επίπεδα. Μοιραία, το τελικό κόστος για την αγορά ενός μεγάλου διαμερίσματος εκτοξεύεται σε ύψη δυσθεώρητα, τουλάχιστον για μια μεγάλη ώς πολύ μεγάλη μερίδα των επίδοξων αγοραστών.

Η αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για τα μεγάλα διαμερίσματα δείχνει να πλήττει κυρίως τα οροφοδιαμερίσματα και τις μονοκατοικίες, η αξία των οποίων επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από το οικόπεδο, και σε μικρότερο βαθμό από τις μεζονέτες. H διαβίωση σε δύο επίπεδα δείχνει ότι εξακολουθεί να γοητεύει τον Ελληνα, ενώ παράλληλα, η «λογική» επιφάνεια που συναντάμε σε μεζονέτες, έως 120 τ.μ., διατηρεί το τελικό κόστος σε αποδεκτά επίπεδα. Πάντως, ο παράγοντας περιοχή διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην τιμολόγηση μιας μεζονέτας, καθώς αποδεικνύεται ότι στις καλές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων οι τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για τους κοινούς θνητούς.

Η αναζήτηση λοιπόν φθηνής μεζονέτας προϋποθέτει έναν βασικό συμβιβασμό που σχετίζεται με την περιοχή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια «φθηνή» μεζονέτα κινείται στη ζώνη των 270.000 – 300.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. «Πέρα από την περιοχή, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την αξία μιας μεζονέτας είναι το αν είναι ανεξάρτητη ή εντάσσεται σε ένα μικρό συγκρότημα τεσσάρων ή πέντε κατοικιών. Μεγάλη προσφορά μικρών συγκροτημάτων από μεζονέτες συναντούμε στην περιοχή του Γέρακα, όπου οι χαμηλοί συντελεστές δόμησης ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων κατοικιών. Συνήθως, αυτά τα μικρά συγκροτήματα περιλαμβάνουν σε κάθε ενότητα δύο μεζονέτες, η μία υπόγειο με play room και ισόγειο και πρώτο όροφο με σοφίτα και η τιμή του τ.μ. ξεκινάει από τα 1.900 ευρώ ανά τ.μ.», σύμφωνα με την κ. M. Μπουγιονικολού, διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου εταιρειών Infocasa. Πέρα από τον Γέρακα όμως, μεγάλη προσφορά μεζονετών που μπορούν να χαρακτηρισθούν φθηνές εντοπίζεται στα ευρύτερα Μεσόγεια. «Σε περιοχές όπως τα Καλύβια, το Μαρκόπουλο, την Παιανία ή το Πικέρμι οι τιμές πώλησης των μεζονετών κινούνται μεταξύ 1.800 και 2.500 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα την ποιότητα κατασκευής και τη θέα που εξασφαλίζουν. Οι επιφάνειες που προσφέρονται φθάνουν έως και τα 120 τ.μ., οπότε ο επίδοξος αγοραστής που θέλει να διαθέσει για την κατοικία του περί τις 230.000 έως 300.000 ευρώ μπορεί να επιλέξει μια μεζονέτα στα Μεσόγεια ή ένα άνετο διαμέρισμα σε περιοχές όπως τα Βριλήσια, τα Μελίσσια ή την Πεντέλη», μας εξηγεί η κ. Μπουγιονικολού. Αντίστοιχα, αν ο προϋπολογισμός υπερβεί αισθητά τις 300.000 και προσεγγίσει τα 500.000 ευρώ, τότε το δίλημμα είναι μονοκατοικία ή μεζονέτα στο Πόρτο Ράφτη ή μεγάλο διαμέρισμα στην Κηφισιά.

Μία ακόμα ζώνη όπου οι τιμές είναι σχετικά προσιτές είναι η δυτική Αττική, καθώς όπως προαναφέρθηκε ο σημαντικότερος συμβιβασμός όποιου επιθυμεί μεζονέτα σε σχετικά χαμηλή τιμη είνα η περιοχή. Στη δυτική Αττική πάντως, σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι ή τα προάστια του Πειραιά, ο ενδιαφερόμενος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη χαμηλή προσφορά.

Οι υψηλοί συντελεστές των οικοπέδων σε αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές αποθαρρύνουν τους κατασκευαστές από την ανάπτυξη τέτοιου τύπου κατοικιών, ενώ η ανέγερση μιας μεζονέτας ανάμεσα σε πολυκατοικίες δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Σε μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο, οι… «κυνηγοί» μεζονετών θα ανακαλύψουν πληθώρα επιλογών σε τιμές που ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ ανά τ.μ. στη βορειοανατολική Αττική, δηλαδή σε περιοχές όπως το Καπανδρίτι, το Γραμματικό ή τα Κιούρκα.

Σύμφωνα πάντως με κατασκευαστές, η τιμή πώλησης του τ.μ. μιας μεζονέτας συνήθως ακολουθεί τις τιμές πώλησης της περιοχής, ενώ η συνολική επιφάνεια δεν θα πρέπει να κατανέμεται σε περισσότερα από δύο επίπεδα. Παράλληλα, επειδή η μεζονέτα μπορεί να είναι σήμερα μια απλή κατασκευή, αλλά το κόστος συντήρησης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη της, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα κατασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή