Οι ξένοι ασθενείς προτιμούν τουρκικά

Οι ξένοι ασθενείς προτιμούν τουρκικά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσκολία πρόσβασης των ξένων στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία για να νοσηλευτούν, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί, οδηγεί τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια να εξετάζουν ή να επιχειρούν την επέκτασή τους στο εξωτερικό, με αρχή τα Βαλκάνια. Ωθηση σε αυτήν την επιχειρηματική κίνηση δίνει το γεγονός ότι, σταθερά και έστω με μικρή ταχύτητα, ξένοι ασθενείς επιλέγουν την ελληνική ιδιωτική υγεία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται για τα ιδιωτικά μαιευτήρια, ακόμη και από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ μικρότερη είναι η προσέλευση στα γενικά ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οι λόγοι που εμποδίζουν ξένους, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, να νοσηλευτούν στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία είναι το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών που καθιστά ελκυστικότερη την Τουρκία και σε πολλές περιπτώσεις και την Ιταλία, αλλά και το κόστος για την έκδοση της απαιτούμενης βίζας.

Αναλυτικότερα, Παρά την καταγεγραμμένη πλέον τάση, το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που επιλέγουν την Ελλάδα παραμένει μικρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του τομέα της ιδιωτικής υγείας, οι ξένοι που επιλέγουν τα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία δεν υπερβαίνουν τους 2.350 και αντιπροσωπεύουν μονοψήφιο ποσοστό επί του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών.

Μονοψήφιο ποσοστό

Η προσέλευση ξένων στα ελληνικά -ιδιωτικά κυρίως- νοσοκομεία είναι επίσης μικρή και συνήθως αντιπροσωπεύει μονοψήφιο ποσοστό τόσο επί του τζίρου των κλινικών όσο και επί των ασθενών. Κυρίως, προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες και είναι πολίτες οικονομικά εύρωστοι. Το γεγονός ότι τα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία, συγκριτικά με εκείνα της Τουρκίας θεωρούνται ακριβότερα, αποτελεί ακόμη μια τροχοπέδη στην προσέλκυση αλλοδαπών ασθενών, που έχει τεθεί και ως στόχος από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν τους ξένους να αναζητήσουν τις ελληνικές υπηρεσίες υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η Αλβανία από την οποία η προσέλευση ασθενών προς την Ελλάδα είναι δυσκολότερη για δύο ακόμη λόγους: Αφενός το κόστος της απαιτούμενης βίζας, το οποίο υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, και αφετέρου το θρήσκευμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι Αλβανοί ασθενείς να κατευθύνονται κυρίως στην Τουρκία και δευτερευόντως στην Ιταλία.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της Αλβανίας έχει προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτικών νοσοκομείων της Ελλάδας και ήδη το «Υγεία» έχει κάνει το πρώτο βήμα να υπογράψει για ανάπτυξη ιδιωτικής κλινικής εκεί, έχοντας υπογράψει σχετική συμφωνία με τοπικό παράγοντα. Το Ιατρικό Κέντρο σε συνεργασία με τον εταίρο του Asklepios εξετάζει την επέκτασή του στην Αλβανία, ενώ έχει ήδη παρουσία με διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία.

Συνήθως οι αλλοδαποί που επισκέπτονται τα ελληνικά -ιδιωτικά κυρίως- νοσοκομεία είναι για οφθαλμολογικά/Lasik περιστατικά, που αντιπροσωπεύουν το 43% των εισαγωγών, καθώς και για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ποσοστό 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή