Στο 2,8% το έλλειμμα του 2007

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,8% του ΑΕΠ αντί του 2,7% που εκτιμούσε αρχικώς η κυβέρνηση έκλεισε τελικά το έλλειμμα του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα στείλει έως το τέλος της εβδομάδας η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στη Eurostat. Στo EDP (Excessive Deficit Procedure), όπως ονομάζεται η αναφορά για τα δημοσιονομικά στοιχεία που υποβάλλουν κάθε χρόνο τον Μάρτιο τα κράτη – μέλη στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες μια μικρή υπέρβαση του ελλείμματος σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού (2,7% του ΑΕΠ) λόγω των αποκλίσεων στα φορολογικά έσοδα και στα έσοδα και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόκλιση του ενός δεκάτου είναι μικρότερη αυτής που εκτιμούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προέβλεπε έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ για το 2007) και έτσι δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής προόδου της χώρας, καθώς το έλλειμμα παραμένει για δεύτερο έτος κάτω από το όριο του 3%, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτού, της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ οφείλεται σε προσωρινά μέτρα, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν και τον φετινό προϋπολογισμό. Επίσης, για το 2008 προβλέπεται η περαιτέρω μείωσή του. Ακόμη και με τις δυσμενέστερες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται στις Βρυξέλλες για τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να επιτύχει τον στόχο για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 12,5%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πεπεισμένη ότι το φετινό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2007 είχε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά μισή μονάδα. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον αρχικό στόχο, το έλλειμμα επιβαρύνθηκε κατά:

1. 0,2% του ΑΕΠ από υπερβάσεις δαπανών, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

2. 0,5% του ΑΕΠ από την αναδρομική εισφορά στα κοινοτικά ταμεία λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ.

3. 0,1% του ΑΕΠ εξαιτίας των δαπανών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

4. 0,1% του ΑΕΠ για τις οφειλές που κατέβαλε το Δημόσιο στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ύστερα από απόφαση της Δικαιοσύνης.

Από το έλλειμμα αφαιρέθηκε ποσό ίσο με το 0,4% του ΑΕΠ από τις εισφορές που κατέβαλαν οι τράπεζες για το νέο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων και αύξησαν ισόποσα τη λεγόμενη «άσπρη τρύπα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή