Τελεσίγραφο στα ξενοδοχεία για το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ

Τελεσίγραφο στα ξενοδοχεία για το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος επιλύοντας μία εκκρεμότητα πολλών ετών για την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικότατου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ. Σήμα το οποίο είτε δεν το έλαβαν ποτέ, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε έληξε και στην πορεία των ετών δεν ανανεώθηκε ποτέ. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η τελευταία που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή της, θα σφραγισθεί κάθε τουριστικό κατάλυμα, που λειτουργεί χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και αναφέρεται ρητώς στην αιτιολογική έκθεση η εν λόγω ρύθμιση δεν έχει οποιαδήποτε εφαρμογή σε θέματα πολεοδομικών παραβάσεων τα οποία παραμένουν στην αρμοδιότητα άλλων αρχών. Από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών θα έχει τετράμηνη διάρκεια. Για να ενταχθούν στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν πέραν της αίτησης τα εξής δικαιολογητικά: πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης, βεβαίωση και τεκμηρίωση της στατικής αντισεισμικής και δομικής επάρκειας της εγκατάστασης, βεβαίωση αρμόδιας διεύθυνσης υγιεινής της οικείας νομαρχίας της επάρκειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης υγρών αποβλήτων, πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων της υφιστάμενης κατάστασης των εγκαταστάσεων κ.ά.

Απορρόφηση πόρων

Εξάλλου μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση» και «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης».

Επειτα από δημόσια διαβούλευση, προχωρά η υλοποίηση του νόμου για τον Ιαματικό Τουρισμό, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στις επιχειρήσεις Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης. Επίσης, οι Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις εντάσσονται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού, προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες 4 διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη φορέων διαχείρισης τεσσάρων νέων τουριστικών λιμένων, συνολικά 840 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών στα Μάλλια της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο. Επιπλέον ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση ενός Τουριστικού Λιμένα στο Κεφαλομάντουκο Κερκύρας με 98 θέσεις ελλιμενισμού mega-yachts και ενός Καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με 100 θέσεις ελλιμενισμού.

«Τουρισμός για όλους»

Τον Μάιο ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για την περίοδο 2008 – 2009, που αποτελείται από τρία επιμέρους υποπρογράμματα. Ο αριθμός των δελτίων που θα χορηγηθούν θα ανέλθει σε 105.000 και το προϋπολογιζόμενο κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος προανήγγειλε και τη διοργάνωση, τον Ιούνιο στην Αθήνα, Διεθνούς Συνεδρίου υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος ανέφερε ότι παραμένει αισιόδοξος παρά τα σοβαρά προβλήματα χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει στο εξωτερικό επισκεπτόμενος διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι συνάδει με τον εξωστρεφή χαρακτήρα που πρέπει να αποκτήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «πλασιέ» του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος, υπογράμμισε ότι επίκεινται αλλαγές στα γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ τονίζοντας ότι στο παρελθόν στελεχώθηκαν με τη λογική δημιουργίας κομματικού στρατού. Οι επιλογές τώρα σημείωσε ότι θα γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια, τονίζοντας ότι όποιοι «αισθάνονται κουρασμένοι θα φροντίσουμε να τους ξεκουράσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή