Χρ. Φώλιας: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον αγωγό South Stream

Χρ. Φώλιας: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον αγωγό South Stream

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θεωρεί την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας. H Ελλάδα έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στο έργο κατασκευής του αγωγού South Stream, ενισχύοντας περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Χρ. Φώλιας στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε: «Συζητάμε τώρα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες», η πολιτική θέληση υπάρχει και από τις δύο πλευρές (Ρωσία και Ελλάδα). Αυτό είναι δεδομένο, τόνισε ο κ. Φώλιας και επισήμανε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τον ρόλο της Ρωσίας ως μεγάλο ενεργειακό παράγοντα. O κ. Φώλιας χαρακτήρισε τους αγωγούς South Stream και Ναbucco, συμπληρωματικούς και όχι ανταγωνιστικούς που θα συμβάλλουν στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. «Δεν θέλω να τους δω ως αθλητές που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παρέχουν στην Ευρώπη πολλούς παρόχους ενέργειας κάτι που θεωρείται καλό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός στο Reuters.

Καινοτομία – Θεσσαλία

Την ανάδειξη της περιφέρειας Θεσσαλίας την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε δυναμικό περιφερειακό πόλο της Ελλάδος, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα «Ερευνα, Καινοτομία & Ανάπτυξη στη Θεσσαλία» στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας και το Κέντρο Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ):

«Ο Πόλος Καινοτομίας της Θεσσαλίας αποτελεί μοχλό για ένα δυναμικό άλμα δημιουργίας και ανάπτυξης σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή προώθηση της καινοτομίας προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα σε βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία, έπιπλο, βιοκαύσιμα» τόνισε ο κ. Φώλιας και παρουσίασε τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Πόλου που είναι τα εξής:

– Κοινοπραξίες Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή 31 επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Λάρισας, του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας.

– Τεχνολογικές Πλατφόρμες -Τρόφιμα, Κλωστοϋφαντουργία, Βιοκαύσιμα- οι οποίες θα συμβάλουν στη διαμόρφωση σχεδίου στρατηγικής ατζέντας και πλαισίου εφαρμογής για τους συγκεκριμένους τομείς στη Θεσσαλία.

– Ανάπτυξη βασικών υποδομών του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας στον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα (Ινστιτούτα Μηχανοτρονικής, Τεχνολογίας Αγροοικοσυστημάτων, Ιατρικής Ερευνας και Τεχνολογίας, Ανθρώπινης Απόδοσης και Αποκατάστασης).

– Μεταφορά τεχνολογίας στον τομέα του επίπλου, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Δημιουργία πέντε εταιρειών τεχνοβλαστών στους τομείς προτεραιότητας του ΠΠΚ-Θ, υπό την αιγίδα του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας.

– Επιμορφωτικές δράσεις σε τομείς προτεραιότητας του Πόλου στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

– Οριζόντιες δράσεις για την προβολή και δικτύωση του Πόλου, τον σχεδιασμό της βιωσιμότητάς του και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή