Ελλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ παραδέχεται τώρα o Αλογοσκούφης

Ελλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ παραδέχεται τώρα o Αλογοσκούφης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 3% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του 2007 παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι η υπέρβαση θα είναι προσωρινή. «Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες αναθεωρήσεις των στοιχείων του 2007, αυτές θα είναι περιορισμένες και ασφαλώς δεν οδηγούν σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση των δημοσιονομικών ορίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Η Eurostat, στελέχη της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα, έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2007 και αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρησή του τον Οκτώβριο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι κάποιες από τις εισροές κοινοτικών κονδυλίων έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2007 ενώ θα έπρεπε να εγγραφούν σε αυτό του 2008. Ανοικτά παραμένουν επίσης μια σειρά άλλων γκρίζων ζωνών των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων όπως το πλεόνασμα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να επηρεάσουν την αξιολόγηση της Eurostat. Εάν το περσινό έλλειμμα περάσει όπως όλα δείχνουν το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει φέτος να υποχωρήσει σε απόσταση ασφαλείας από το όριο συναγερμού, για να μην κινήσει και πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαδικασία επιτήρησης σε βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Αλογοσκούφης αναγνώρισε επίσης ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2010. Πάντως, υπογράμμισε ότι η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα δείχνει να έχει μεγαλύτερες αντοχές από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια κρίση που όπως φαίνεται είναι πολύ σοβαρότερη απ’ όσο αρχικά εκτιμάτο.

Σχετικά με την πτώχευση της LehmaBrothers, η οποία είναι από τους βασικούς διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά όποιο πρόβλημα τυχόν δημιουργηθεί.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ

«Ηπια, λίγα, ξεκάθαρα και δίκαια θα είναι τα τεκμήρια διαβίωσης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να εξαιρεθούν των τεκμηρίων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ένα αυτοκίνητο ανεξαρτήτως κυβισμού καθώς και η κύρια κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή