Ρόλος-κλειδί στην Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ρόλος-κλειδί στην Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδιά» για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI) και Southstream. Το παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μιλώντας στις εργασίες της διάσκεψης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε. Ε., που διοργάνωσε η γαλλική προεδρία στο Παρίσι, τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της δεύτερης αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός ήταν επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του Γάλλου υπουργού Ενέργειας Ζαν Λουί Μπορλό, μεταξύ άλλων επτά ομολόγων του.

Ειδική αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου ΙΤGΙ έκανε και ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μέσω του αγωγού αυτού διάδρομος μεταφοράς για το φυσικό αέριο της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδιαφέρον, όμως, για τις ευρωπαϊκές αγορές αποκτούν και οι πολιτικές της Ελλάδας για το υγροποιημένο αέριο. Κι αυτό, διότι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της αναθεωρημένης ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η προώθηση της τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών κρατών με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εξοικονόμηση

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, δίνει η Ελλάδα στην προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και στη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, ακόμη και αν επιτευχθούν έως το 2020 οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο 20% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και 20% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ, η Ευρώπη θα συνεχίσει να εισάγει ενεργειακούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών της.

Τέλος, ο κ. Φώλιας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ευρωμεσογειακής Κοινότητας, η οποία θα λειτουργεί στο πρότυπο της ενεργειακής κοινότητας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα προωθεί τόσο τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών όσο και τη συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή