Τέλος στις προσδοκίες για έκτακτα μέτρα

Τέλος στις προσδοκίες για έκτακτα μέτρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα περιθώρια είναι πολύ μικρά». Με την εξήγηση αυτή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης απέκλεισε ουσιαστικά χθες πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ανάλογο των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ζητήσει τη διάθεση κρατικών κονδυλίων ύψους τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Οπως σημείωσε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου ECOFIN, «κάθε χώρα θα χρησιμοποιήσει τα περιθώρια που έχει και εμείς λόγω υψηλότατου δημοσίου χρέους έχουμε πολύ μικρά περιθώρια». Κατόπιν αυτού, τόνισε, τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν θα ξεφύγουν από ό,τι προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009 επισημαίνοντας ότι παρά την ελαστικότητα που έχει αποφασισθεί να επιδειχθεί στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, «δεν υπάρχει στόχος για υπέρβαση» του ορίου του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα ή και για αναθεώρηση του προϋπολογισμού «στο άμεσο μέλλον».

Δημοσιονομική πειθαρχία

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη της Επιτροπής πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ εφέτος και του χρόνου, μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο κατά τη συνολική (και συνολικά προς το χειρότερο) αναθεώρηση των προβλέψεων της Επιτροπής για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία τον Ιανουάριο.«Χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία», σημείωσε.

Προσέθεσε δε ότι αν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας εφαρμόζονται με «ελαστικότητα», «στις παρούσες συνθήκες» ιδιαίτερα σημαντική είναι η πειθαρχία που επιβάλλει η ίδια η αγορά, «όπως έχουν διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες όσοι εκδίδουν κρατικά ομόλογα», για να σημειώσει ότι η διαφορά απόδοσης (spread) των ομολόγων, έχει αυξηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Για το επιμέρους θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, που είχε εισηγηθεί υπό όρους η Επιτροπή, αλλά ουσιαστικά απερρίφθη από τους υπουργούς της Ζώνης του Ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι «δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τούτο και επειδή από την ίδια την πρόταση της Επιτροπής μια μείωση δεν θα μπορούσε να είναι παρά προσωρινή και, κυρίως, επειδή, όπως το έθεσε κομψά «δεν εγγυάται τη μείωση των τιμών» για τους καταναλωτές, με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν χρησιμεύσει απλώς για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρηματιών.

Εγκριση σχεδίων

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προ ημερών έγκριση του ελληνικού σχεδίου στήριξης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι μόνο τα αντίστοιχα σχέδια της Βρετανίας και της Γερμανίας έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα. Με την Επιτροπή να υπόσχεται αλλαγές στο πλαίσιο που έχει θέσει για την έγκριση των σχεδίων αυτών, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι αυτό «οπωσδήποτε αυτό διευκολύνει και την εφαρμογή και του δικού μας σχεδίου ρευστότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή